11-14-2022, 03:29 AM
Pirinç Alaşım Nedir? Nerelerde Kullanılır? Bronz Ve Pirinçin Farkı Nedir?
Alaşım Nedir?
Alaşım, bir metal elementin en az bir başka element (metal, ametal) ile birleşmesiyle oluşan homojen karışımıdır. Elde edilen malzeme yine metal karakterli malzeme olur. Alaşımlar karışıma giren metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler. En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemeler üretilmesinde yaygın olarak kullanılır.
Tarihçe
Alaşımların tarihi milattan önce 4. bin yıllara kadar uzanmaktadır. İran ve Mezopotamya bölgelerinde bulunan tunç (bronz) örnekleri bu zaman diliminde tarihlenmiştir.[1] Demirden daha sert olan tunç; silah, kesici ve delici aletler, mutfak aletleri, süs eşyaları vb. yapımında günümüze değin kullanılagelmiştir.
Yapılan arkeolojik çalışmalarda Çin'in Sincan bölgesinde M.Ö. 1000 yıllarına[2] ve Hindistan'ın Merkez Ganj Vadisi ve Doğu Vindhyas bölgesinde M.Ö. 1800 yıllarına[3] tarihlenen çelik buluntulara rastlanmıştır. Söz konusu buluntular çelik kullanımının en az 3000 yıllık bir tarihinin olduğunu belgelemektedir. Tunca göre daha sert ve dayanıklı olan demir-karbon alaşımı çelik çeşitli araç gereç yapımında yaygın olarak kullanılmıştır.
Alaşımların üretim ve kullanımı
Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemelerin üretilmesini sağlar. Yüksek sıcaklıklar, aşınma, kimyasal etkiler, metal yorgunluğu gibi her türlü etkilere saf metallerin yetersiz kaldığı durumlarda, gerekli olan özellikleri sağlayan niteliklerde alaşımlar kullanılır. Örneğin demirin sertliğinin yeterli olmadığı uygulamalarda, daha sert yapıdaki demir alaşımları olan çelikler kullanılır.
Katı çözeltiler
Metallerin büyük çoğunluğu kafes yapısı içerisinde belirli sayıda yabancı atom barındırabilir. Yabancı atom asıl metalin atomu yerine yerleşiyor ise asal yer katı çözeltisi, kafes aralıklarındaki boşluklara yerleşiyor ise arayer katı çözeltisi oluşur.
Ara bileşikler
Ara bileşiklerde atomlar arası bağlar metalik bağ ile kimyasal bağ arasında değişen bir yapıya sahiptir ve kimyasal bileşiklere benzeyen AnBm şeklinde bileşikler oluşur. Ara bileşiklerin kristal yapıları karmaşıktır. Bazı zamanlarda birim hücrede yüzlerce atom bulunabilir. Sertlikleri bu yüzden yüksektir. C, N, B gibi elementler ile metallerin meydana getirdiği ara bileşiklerde kimyasal bağın payı daha büyüktür (karbür, nitrür, borür, vb). Bu bileşiklerin ergime noktaları çok yüksek ve çok serttirler. TaC, NbC, ZrC, VC, WC gibi bileşikler, takım çelikleri ve ısıya dayanıklı çeliklerde bulunması istenilen sert ve kararlı bileşiklerdir.
Denge diyagramları
Alaşımların sıcaklık ve konsantrasyonlarına bağlı olarak durum değiştirmeleri denge diyagramları ile gösterilir. Denge diyagramlarında faz alanların sınırı belirlenir. Homojen ve özellikleri birbirinden farklı bölgelere faz denilir. Katı, sıvı, gaz birer fazdır. Ayrıca bu fazların içerisinde aynı anda birden fazla faz da bulunabilir.
Belirli bir konsantrasyon altındaki alaşım sıcaklık etkisi altında katı, sıvı, gaz hâllerine dönüşür. Bazen katı fazı içerisinde kristal yapı değişerek faz değişikliği meydana getirebilir. Konsantrasyona bağlı olarak bu faz değişimleri tespit edilir ve alaşımların denge diyagramları çıkartılabilir. Alaşımı oluşturan bileşenlerin birbirlerinin içerisinde erimelerine göre önemli sayılacak denge diyagramlarını üç ana grupta toplamak mümkündür.
Sıvı ve Katı Durumda Tam Çözünürlük
Sıvı Durumda Tam Çözünürlük, Katı Durumda Tam Çözünmezlik
Sıvı Durumda Tam Çözünürlük, Katı Durumda Sınırlı Çözünürlük
Pirinç Alaşımı Nedir?
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Pirinç milattan önceki devirlerde dahi bilinmektedir. Günümüze kadar ulaşan en eski pirinç malzeme, kalamin pirincidir.
Özellikleri
Pirinç oldukça tok ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır içeren beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar. Dövülebilir pirinçler ise genellikle % 62'nin üzerinde bakır içeren ve soğuk olarak işlenebilen alfa pirinçleri ile daha az bakır ihtiva eden ve sıcak işlem gerektiren beta piriçleridir. Alfa pirinçleri üstün soğuk işlem özelliklerine sahip olup civata, pim ve vida yapımında yaygın olarak kullanılır. Beta pirinçleriyse daha az sünek, fakat daha dayanıklıdır. Bunlar bilhassa musluk vanası, kapı ve pencere kolu ve bazı bağlantı parçalarının imalinde kullanılır.
Üçüncü grup pirinçler diğer elementlerle özellikleri geliştirilen alaşımlardır. Mesela, alüminyumlu pirinçler korozyona karşı dayanıklıdır. Kurşunlu pirinçler kolay işlenir. Kalaylı pirinçler ise deniz suyunun korozif etkisine karşı dirençlidir.
Bakır kırmızı renkli bir metaldir. Çinko katılarak rengi açılır. Pirinçteki çinko yüzdesi arttıkça renk, kırmızıdan altın sarısına doğru yaklaşır. Pirincin renginden çinko muhtevası tahmin edilebilir.
Pirinç türleri
Amiral Pirinç :30% çinko ve 1% kalay ihtiva eder. Kalay çinkosuzlaşma tepkimesini engellemeye yardımcı olan bir elementtir.
Alfa Pirinç (Pirincin kralı olarak da adlandırılır): %35'den az çinko içerir, eriyebilme özelliğine sahiptir, soğuk işlenebilir ve dövülebilir. Sadece bir faz içerir (Yüzey merkezli kübik kristal yapı).
Alfa-Beta Pirinci : İki fazlı pirinç olarak da adlandırılır. 35-45 % çinko ihtiva eder ve sıcak işlemeye uygundur. Hem alfa hem beta fazı içerir; beta fazı şekil merkezli kristal yapıya sahip olup alfa fazından daha sert ve güçlüdür. Alfa-beta pirinçleri genellikle sıcak işlemine tabi tutulurlar.
Aluminyum bazlı pirinç : Aluminyum korozyon dayanıklılığını arttırıcı olarak katkı sağlar.
Beta pirinç : 45-50 % çinko ihtiva eder, sadece sıcak olarak işlem görür, ve daha sert, güçlü olmasıyla döküm için uygundur.
Ortak pirinç veya perçin pirinci : 38% çinko içerir, ucuz ve soğuk işlemeye uygundur.
Yüksek bakır oranlı pirinç : 65% bakır ve 35% çinko içerir, yüksek çekme kuvvetine sahip olup yay, civata ve perçin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Kurşunlu pirinç : Alfa beta pirinç alaşımına kurşun eklenmesiyle elde edilir. Kurşun içermesinden dolayı işlenebilirliği artmıştır. (kolay talaş kaldırma olanığı sağlamıştır.)
Düşük çinko alaşımlı pirinç : 20% çinko içerip açık altın rengine sahiptir. Mükemmel sünek özelliğine sahip olup metal hortumları gibi esnek yerlerde tercih edilir.
Deniz mavisi pirinci : Amiral pirincine yakındır, 40% çinko ve 1% kalay içerir.
Kırmızı pirinç : CuZnSn alaşımı için verilen amerikan terimidir.Ayrıca silah metali olarak da adlandırılır.
Beyaz pirinç : 50 % çinko içerir ve genel kullanım için çok kırılgandır.
Sarı pirinç : 33% çinko içeren alaşımlar için verilen amerikan terimidir.
Pirinç, yüzyıllardan beri mühendislik uygulamalarında çok sık olarak kullanılan mühendislik malzemelerindendir. Günümüzde pirinç malzemeler için imalat ve yeniden kullanılabilme teknolojisi, kullanıcıların ihtiyacını karşılayacak kadar ilerlemiş durumdadır.
Pirinç malzemeler, birçok mühendislik uygulamasında ilk tercih edilen malzemelerdendir. Uygun kimyasal bileşimdeki bakır ve çinko alaşımının yani pirincin seçilmesi ile istenilen mukavemet, süneklik, sertlik, iletkenlik, şekillendirile bilirlik, aşınma dayanımı, renk ve korozyon dayanımı özelliklerine sahip malzemeler elde edilebilir.
Pirinç malzemeler kolayca kalıba dökülerek, ekstrüzyonla, haddelemeyle, çekerek, sıcak veya soğuk şekillendirme ile üretilebilirler. Bunun yanında pirinçler fiyat olarak seçilebilecek ucuz malzemelerdendir. Çok geniş bir alanda uygulama şansına sahiptir.
Pirinçten yarı mamuller, imalatçılardan ve stokçulardan ihtiyaç duyulduğu her zaman rahatlıkla temin edilebilir. Pirinç malzemeler darbe karşısında kıvılcım çıkartmazlar; bu nedenle kıvılcım çıkmasının tehlike oluşturduğu durumlarda pirinç malzemelerin kullanılması uygundur.
Önerilen Makale: Pirinç malzemeler ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için pirinç boru çubuk sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Pirinç Malzemelerin Özellikleri
Pirinç malzemeler, saf durumdaki fiziksel özellikleri bakır ve çinkonun oluşturmuş olduğu alaşımlardır. Çeşitli pirinç alaşımlarında az miktarda kurşun, silisyum, mangan, nikel ve alüminyum gibi alaşım elementlerini de görmek mümkündür. Alaşım elementleri alaşımın özelliklerini değiştirir. Örneğin az miktardaki alüminyum, alaşımın deniz korozyonuna karşı dayanımını, % 1-2 kurşun ilavesi ise talaşlı işlene bilirliğini artırır.
Pirinçler eşsiz birleşim özellikleriyle birçok parçanın imalatında kullanılabilen malzemelerdendir. İyi olan mukavemet ve süneklik çok iyi olan korozyon ve işlene bilirlik ile birleşince vazgeçilmez bir malzeme ortaya çıkmaktadır. Pirinç malzemenin seçilmesinin nedenleri aşağıda maddeler halinde verilmiştir. Bunlar;
• Mükemmel işlene bilirliğe sahiptir.
• İyi bir ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir.
• Özelliklerini kaybetmeden geri dönüşümü mümkündür.
• Sünektir ve dövülebilir.
• Kıvılcım çıkarmaz.
• İyi bir şekilde kaplanabilir.
• Birçok boyutlarda temin edilebilmesi mümkündür.
• İyi bir korozyon dayanımı vardır.
• Mukavemeti iyidir, bakırdan daha mukavemetlidir.
• İyi bir darbe dayanımı vardır.
• Güzel bir rengi vardır.
• Aşınma dayanımı iyidir.
• 200 °C'nin altında birçok fiziksel özelliklerini kaybetmez.
• Güneş ışığından zarar görmez.
• Fiyatı oldukça uygun olup bakırdan daha ucuzdur.
Pirinç malzemeler birçok yönden bakırdan daha üstündür.
Mukavemet
Pirinç malzemeler yumuşatılmış durumda sünek ve mukavemeti iyidir, haddeleme veya çekme gibi soğuk şekillendirme teknikleri ile sertleştirildiği zaman mukavemetleri önemli ölçüde artar.
Pirinçlerin mukavemeti 200 °C'nin altında önemli ölçüde değişmez, 300 °C civarında ise sadece % 30 azalır. Bu özellik pirinç malzemelere alternatif olarak kullanılabilecek birçok malzemede yoktur. Yüksek mukavemet gereken uygulamalar için yüksek mukavemetli pirinçler bulmak mümkündür. Bu tip pirinçler mukavemet artırıcı ilave alaşım elementleri içerirler.
Pirinçlerin özellikleri alaşımdaki çinko miktarına bağlıdır. Pirinçlerin mukavemeti alaşımdaki çinko miktarının artması ile yükselir ve maksimum değere yaklaşık % 40 çinko oranında ulaşır. Diğer taraftan pirinçlerin korozyon dayanımı ve sünekliği artan çinko miktarı ile azalır. Çinko oranının yaklaşık % 35 olduğu noktada mukavemet ve sünekliğin kombinasyonunun en iyi olduğu değere ulaşılır.
Elektrik ve Isı Özellikleri
Pirinçler iyi bir ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yine çok iyi olan korozyon dayanımı ile birleşince ev ve endüstride kullanılan elektrik gereçlerinin yapımında pirinçleri seçilebilecek ideal bir malzeme yapar. Kondensatör ve ısı değiştiricilerinde kullandığında borularda iyi bir ısı iletkenliğinin olması istenildiği için pirinç malzemeler bu gibi kullanımlar için ön plana çıkar.
Süneklik ve Biçimlendirebilirlik
İçermiş olduğu bakır oranı % 63 den fazla olan pirinçler büyük ölçüde oda sıcaklığında şekillendirilebildiğinden presleme, derin çekme ve diğer soğuk şekillendirme yöntemleriyle karmaşık parçaların imalatında kullanılırlar. Eğer bakır oranı % 63'ün altında ise ve diğer alaşım elementlerini içermiyorsa oda sıcaklığındaki süneklik düşer fakat bu tip alaşımlar büyük ölçüde haddeleme, ekstrüzyon, dövme ve presleme yöntemleriyle sıcak olarak şekillendirilebilir.
Aşınma Dayanımı
Pirinç içerisinde alaşım elementi olarak bulunan kurşun pirince yağlama etkisi kazandırır. Bu nedenle saat gibi çeşitli araçların dişli, plaka gibi parçaları düşük sürtünme katsayı ve düşük aşınma özelliği sebebiyle pirinç malzemelerden seçilebilir.
Talaşlı İşlenebilirlik
Tüm pirinç malzemeler iyi işlenebilmekle birlikte, çok az miktarda kurşun içeren pirinçlerde işlenebilirlik biraz daha fazladır. Bu pirinçler iyi işlenebilir pirinçler olarak iyi bilinirler.
Yüksek işleme hızları ve işleme takımlarında düşük aşınma oranı üretim maliyetinin minimum olmasını sağlar. Uzun üretim hatları boyunca parçalar istenen toleranslarda rahatlıkla işlenebilir, bu da parça maliyetini düşüren diğer bir parametredir.
Korozyon Dayanımı
Pirinç malzemelerin korozyona karşı dayanımı son derece iyidir, bu özellik birçok uygulama için pirincin ilk seçim olmasını sağlar. Pirinç malzeme seçilerek korozyona karşı dayanan hem doğal hem de ekonomik olarak sağlanmış olmaktadır. Pirinçler atmosfere açık bir ortamda bulunduğu zaman malzemeyi korozyona karşı koruyacak yüzeyde çok ince bir tabaka oluşur. Fakat pirinçte meydana gelen yüzeydeki bu tabaka, bazı bakır çatı kaplamalarında çok sık olarak görülen ve malzeme yüzeyinde oluşan patina adı verilen ince yeşilimsi tabakadan farklıdır. Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir. Pirinçten yapılmış borular, burçlar, manşonlar, vanalar, merkezi ısıtmalar, deniz suyu hatları, buhar kondensatörleri uzun zamandan beri uygulamada yer bulmaktadır. Mangan içeren yüksek mukavemetli pirinçler özellikle atmosfer korozyonuna karşı son derece dayanıklıdır. Sürekli atmosfere açık olmanın bir sonucu olarak bu tür pirinçlerin rengi yavaş yavaş bronzun koyuluğuna dönüşür.
Maliyeti
Pirinç malzemelerin çok yakın toleranslarda kolayca işlenebilmesinden dolayı imalat maliyeti oldukça düşüktür. Bununla beraber pirinç malzemelerin talaşlı işlenmesi esnasında takımlarda meydana gelebilecek aşınma, bozulma miktarı oldukça düşük olduğundan imalat maliyeti ayrıca düşmektedir. Pirinçlerin korozyon dayanımının yüksek olmasından dolayı diğer birçok malzemede gerekli olan korozyondan koruma maliyetinden kaçınılmış olunur.
Diğer Özellikler
Pirinç malzemeler darbe karşısında kıvılcım çıkartmazla, bu nedenle kıvılcım çıkmasının tehlike oluşturduğu durumlarda bu durumu engellemek için pirinç malzemelerin kullanılması uygundur.
Bakır ve altın kolaylıkla ayırt edilebilen kendine özgü rengi olan iki metaldir. Pirinçlerin rengi ise içermiş olduğu çinko miktarına göre bakırın kırmızılığından sanırım çeşitli tonlarıma doğru değişir. % 60 bakır, % 40 çinko içeren pirinç alaşımları kuvvetli bir sarı renge sahip olur ve bu tip alaşımlar sarı metal olarak adlandırılır. Bu nedenle pirinçler estetik ve uzun ömrün gerektiği dekoratif uygulamalarda da çok kullanılırlar. Alüminyum içeren pirinçler kendine özgü parlak bir gümüşümsü renge, mangan içeren pirinçler ise bronzumsu bir renge sahiptir.
Pirinçlerin Kullanım Yerleri
Çok sayıda çeşidi bulunan pirinçler, yüksek mukavemeti, iyi bir atmosfer ve deniz korozyonu dayatma yanında yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine de sahiptirler. Bu özelliklerin, güzel görünüşün ve kolay işlenebilirliğin gerekli olduğu birçok endüstriyel yerlerde kullanılırlar.
Pirinç malzemeler; metal para, madalya, mermi kovanı, süs eşyası, bilgisayar soketleri, yangın söndürme aksamı, çeşitli radyatörler, eşanjör boruları, pil kapsülleri, müzik aletleri, ışıklandırma aksesuarları, dekoratif eşyalar, pimler, perçinler, pompa gövde ve kanalları, hassas cihazlar tekniği, saat aksamları, elektrik bağlantı elemanları, genel amaçlı vidalı küçük parçalar yapımında, vb. kullanılır. Ayrıca alüminyum ve silisyum içerenleri yatak malzemesi olarak kullanılabilir.
Pirinç Malzeme Şekilleri
Pirinç malzemeler çok çeşitli yan mamul şekillerinde temin edilebilir. Farklı kimyasal bileşimdeki pirincin her türlü yarı mamulünü bulmak mümkün değildir. Bu nedenle tasarım aşamasında malzeme seçimi yapılırken dikkatli olunmalıdır. Pirinçlerin yarı mamulleri;
• İçi dolu veya boş ekstrüze edilmiş çubuklar,
• Hadde ile üretilmiş bant, sac, şeritler,
• Çeşitli boyutlarda üretilmiş borular, (bknz. pirinç boru)
• Çeşitli çaplarda üretilmiş teller,
• Döküm yöntemiyle üretilmiş çeşitli parçalar şeklinde temin edilebilir.
Bakırın en önemli alaşımı olup, bakır-çinko alaşımıdır. Çinko fiyatının bakırdan düşük olması nedeniyle bu alaşım, geniş kullanım alanına sahiptir. Teknikte kullanılan pirinç malzemelerde, bakır miktarının en az %54 olması zorunludur. Daha düşük bakır miktarlarında malzeme çok sert ve kırılgan olur. %70′ den fazla bakır içeren malzemelere tombak denir. Ayrıca tüm pirin ç malzemelere de rengi sarı olduğu için sarı adı verilmektedir.
Endüstride pirinç alaşımı, daha çok korozyon dayanımının iyi olması ve sarı renginden dolayı dekoratif görünümde olması nedeniyle kullanılır. Ayrıca elektrik armatürlerinde ve silah sanayiinde mermi kapsülü olarak ve ince mekanikte yararlanılır. Çubuk, profil, saç ve boru halinde ve yarı mamul olarak temin edilebilir.
Lehim ve kaynakla birleştirilebilir. Malzemelerin yüzeyi çok iyi parlatılabilir ve ayrıca elektrolitik ya da galvanik olarak kaplama yapılabilir.
Mekanik özelliklerini ve korozyona karşı dayanımını arttırmak amacıyla, bakıra çinkonun dışında nikel, mangan, demir, kalay, alüminyum yada silisyum elementleri katılabilir. Özel pirinç adı verilen bu alaşımlarda , ilave elementlerin toplam miktarı genellikle %5 ‘ i geçmez . Ayrıca , talaş kaldırmayı kolaylaştırmak için pirinç ve özel pirinç alaşımlarına %1 ile %3 arasında kurşun elementi ilave edilebilir.
Genel olarak bakır – çinko alaşımları dövme alaşımları ve dökme alaşımları olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Pirinç içindeki çinko arttıkça, mukavemet artar ve yaklaşık % 30 çinkoda en iyi değere ulaşılır.
Çinko miktarının artmasıyla soğuk şekil değiştirme yeteneği azalırken, sıcak şekil değiştirme yeteneği artar.
Pirinç, binyıl için üretilmiş bakır ve çinkodan oluşan ve işlenebilirliği, sertliği, korozyon direnci ve çekici görünümü ile değer verilen ikili bir alaşımdır .
Özellikleri
Alaşım Türü: İkili
İçerik: Bakır ve Çinko
Yoğunluk: 8,3-8,7 g / cc 3.
Erime Noktası: 1652-1724 ° F (900-940 ° C)
Moh sertliği: 3-4
Özellikleri
Farklı pirinçlerin tam özellikleri, pirinç alaşımının bileşimine, özellikle bakır-çinko oranına bağlıdır. Bununla birlikte, genel olarak, tüm pirinçlerin işlenebilirliği veya yüksek mukavemetini koruyarak metalin istenen şekil ve formlarda oluşturulabildiği kolaylık için değerlidir.
Yüksek ve düşük çinko içeriği olan pirinçler arasında farklılıklar olsa da, tüm pirinçlerin dövülebilir ve sünek olduğu kabul edilir (düşük çinko pirinçleri daha çok). Düşük erime noktası nedeniyle, pirinç nispeten kolay bir şekilde dökülebilir. Bununla birlikte, döküm uygulamaları için genellikle yüksek bir çinko içeriği tercih edilir.
Düşük çinko içerikli pirinçler kolayca soğuk işlenebilir, kaynaklanabilir ve lehimlenebilir. Yüksek bakır içeriği, metalin yüzeyinde daha fazla korozyona karşı koruma sağlayan, metalin neme ve hava koşullarına maruz kaldığı uygulamalarda değerli bir özellik olan koruyucu bir oksit tabakası (patine) oluşturmasını sağlar.
Metal hem iyi bir ısıya hem de elektriksel iletkenliğe sahiptir (elektriksel iletkenliği saf bakırinkinin% 23 ila% 44’ü olabilir) ve aşınmaya ve kıvılcımlara karşı dirençlidir. Bakır gibi bakteriyostatik özellikleri de banyo armatürlerinde ve sağlık tesislerinde kullanılmasına neden olmuştur.
Pirinç, düşük sürtünmeli ve manyetik olmayan bir alaşım olarak kabul edilirken, akustik özellikleri birçok ‘pirinç bant’ müzik aletinde kullanılmasına neden olmuştur. Sanatçılar ve mimarlar, metalin estetik özelliklerine değer verir, çünkü koyu kırmızıdan altın sarısına kadar çeşitli renklerde üretilebilir.
Uygulamalar
Brass’in değerli özellikleri ve göreceli üretim kolaylığı, onu en yaygın kullanılan alaşımlardan biri haline getirmiştir. Tüm pirinç uygulamalarının tam bir listesini hazırlamak muazzam bir iş olacaktır, ancak kullanılan pirinç derecesine göre bazı son kullanımları sınıflandırabilir ve özetleyebiliriz;
Serbest kesim pirinç (örn. C38500 veya 60/40 pirinç):
Cıvata, somun, dişli parçalar
Terminaller
jetler
Musluklar
enjektörler
Tarihçe
Bakır-çinko alaşımları, Çin’de M.Ö. 5. yüzyıl kadar erken üretildi ve Orta Asya’da M.Ö. 2. ve 3. yüzyılda yaygın olarak kullanıldı. Bununla birlikte, bu dekoratif metal parçalara, üreticilerinin bilinçli bir şekilde bakır ve çinko alaşımı olduğuna dair kanıt olmadığından en iyi şekilde “doğal alaşımlar” olarak adlandırılabilir. Bunun yerine, alaşımların ham pirinç benzeri metaller üreten çinko bakımından zengin bakır cevherlerinden eritilmiş olması muhtemeldir.
Yunan ve Roma belgeleri, modern pirinç benzeri kasıtlı alaşımların, bakır ve kalamin olarak bilinen çinko oksit bakımından zengin bir cevher kullanarak M.Ö. 1. yüzyılda meydana geldiğini gösteriyor. Kalamin pirinci, bir sementasyon işlemi kullanılarak üretildi; bakır, öğütülmüş smithsonit (veya kalamin) cevheri ile bir potada eritildi.
Yüksek sıcaklıklarda, bu tür cevherde bulunan çinko buhara dönüşür ve bakıra nüfuz eder, böylece% 17-30 çinko içeriği ile nispeten saf bir pirinç elde edilir. Bu pirinç üretim yöntemi, 19. yüzyılın başlarına kadar yaklaşık 2000 yıl boyunca kullanılmıştır. Romalılar pirinç üretmeyi öğrendikten çok kısa bir süre sonra, alaşım günümüz Türkiye’sinin bölgelerinde madeni para olarak kullanılıyordu. Bu kısa sürede Roma İmparatorluğu’na yayıldı.
Türleri
‘Pirinç’, çok çeşitli bakır-çinko alaşımlarını ifade eden genel bir terimdir. Aslında, EN (Avrupa Normları) Standartlarında belirtilen 60’tan fazla farklı pirinç türü vardır. Bu alaşımlar, belirli bir uygulama için gereken özelliklere bağlı olarak çok çeşitli farklı bileşimlere sahip olabilir.
Üretim
Pirinç en çok bakır hurda ve çinko külçelerinden üretilir. Hurda bakır, saflık derecelerine göre seçilmektedir, çünkü gerekli tam pirinç derecesini elde etmek için bazı ek elemanlar istenmektedir.
Çinko kaynamaya başladığından ve helikopterin 1981 ° F (1083 ° C) erime noktasının altında, 1665 ° F (907 ° C) ‘de buharlaştığı için, bakırın önce eritilmesi gerekir. Eritildikten sonra, üretilen pirinç derecesine uygun bir oranda çinko eklenir. Çinko kaybının buharlaşmasına hala bir miktar izin verilirken.
Bu noktada, istenen alaşımı oluşturmak için kurşuna kurşun , alüminyum, silikon veya arsenik gibi başka herhangi bir metal ilave edilir. Erimiş alaşım hazır olduğunda, büyük kütüklere veya kütüklere katılacağı kalıplara dökülür. Kütükler – çoğunlukla alfa beta pirinç – doğrudan ısıtılmış metalin bir kalıbın içine itilmesini veya sıcak dövme işlemini içeren sıcak ekstrüzyon yoluyla tellere, borulara ve tüplere doğrudan işlenebilir.
Ekstrüde edilmemiş veya dövülmemişse, kütükler yeniden ısıtılır ve çelik merdanelerden (sıcak haddeleme olarak bilinen bir işlem) geçirilir. Sonuç, kalınlığı yarım inçten (<13mm) az olan levhalardır. Soğuduktan sonra, pirinç yüzey döküm kusurlarını ve oksidi gidermek için metalden ince bir tabaka kesen bir öğütme makinesinden ya da haşlayıcıdan beslenir.
Oksitlenmeyi önlemek için bir gaz atmosferi altında, alaşım tekrar ısıtılır ve tekrar soğutulur, tavlama olarak bilinen bir işlemdir , tekrar soğuk sıcaklıklarda (soğuk haddeleme) yaklaşık 0.1 “(2.5 mm) kalınlıkta tabakalara haddelenir. Soğuk haddeleme işlemi Pirinç iç tane yapısını deforme ederek çok daha güçlü ve daha sert bir metal elde edilir. Bu basamak pirinç boru çubuk fiyatları istenen kalınlık ya da sertlik elde edilinceye kadar tekrar edilebilir.
Son olarak, gerekli genişlik ve uzunluğu üretmek için tabakalar kesilir. Tüm levhalara, döküm, dövme ve kalıptan çekilmiş pirinç malzemeler, siyah bakır oksit skalasının çıkarılması ve kararmasının giderilmesi için genellikle bir hidroklorik ve sülfürik asitten oluşan bir kimyasal banyo verilir.
Pirinç Alaşım Nedir? Neden Pirinç Ürünler Tercih Edilmelidir?
Pirinç alaşım genel olarak bakıra katılan çinkodan elde edilen maddelere verilen isimdir. Pirinç ürünler hayatımızın artık birçok alanında karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünlerin en yaygın olarak kullanıldığı yerler kuşkusuz dekorasyonlardır. Pirinç; dekorasyonda hem uygun fiyatlı olması hem de şık görünmesi açısından sıklıkla tercih edilen bir üründür. Pirinç ürünler üstelik daha birçok önemli avantaja sahiptir. Bu avantajların neler olduğu ve dekorasyonda özellikle neden pirinç ürünlerin kullanılması gerektiği konusunda sizlere bilgi vermek istiyoruz.
Neden Pirinç Ürünler Tercih Edilmelidir?
Pirinç madeni oldukça eskiye dayanan ve uzun yıllardır hayatımızda olan bir madendir. Bu madenin en önemli özelliği kolay şekillendirilebilir olmasıdır. Bu özelliği sayesinde dekorasyonda birçok üründe kullanılabilir.
Pirinç ürünler, dekoratif olarak kullanıldığı alanlarda da çok şık ve güzel bir görünüm sağlar. Örneğin ofislerde veya evlerde kullanılacak pirinç sallanan masa saati ile çok şık ve güzel bir görünüm yakalanır. Bu ürünler dekorasyonlara farklı bir hava katması için de sıklıkla tercih edilir. Ayrıca oldukça dayanıklı ve kolay temizlenebilir ürünlerdir.
Pirinç bardak gibi ürünler ise hem dekoratif olarak hem de kullanmak için tercih edilen bir üründür. Bu ürün sayesinde mutfaklarda bile pirincin şık havası yaratılabilmektedir. Sizler de dekorasyonunuza ekleyeceğiniz şık pirinç parçalar sayesinde çok şık ve güzel bir dekorasyon yakalayabilirsiniz. Ayrıca pirinç alaşım ürünlerini sevdiklerinize hediye olarak da sunabilirsiniz. Pirinç malzeme hediyelik ürünler hem sevdiklerinizi mutlu edecek hem de dayanıklı ürünler sayesinde uzun yıllar hediyelerini kullanabileceklerdir.
Pirinç Ürünler Nasıl Bulunur?
Pirinç ürün almak istiyorsanız sizlere Pirinç pusula gibi farklı ve özel ürünleri de bulabileceğiniz suüstünde.com adresinden bahsetmek istiyoruz. Son derece şık ve güzel parçaları bulabileceğiniz bu adreste pirinç ürünlerin en farklı ve en güzel örnekleri ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle deniz tutkunlarının çok seveceği deniz temalı ve farklı birçok seçenek vardır. Dekorasyonda kullanabileceğiniz çok şık ve güzel pirinç masa çanı ile farklı bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Pirinç madeni ile ilgili ürünleri genel olarak seviyorsanız sizler de bu madenden yapılan ürünleri dekorasyonunuzda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bronz Ve Pirinçin Farkı Nedir?
Bronz ve Pirinç, metal alaşımlarıdır ve günümüzde imalat endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Her iki metal de, belirgin kırmızımsı renklerinin bir sonucu olarak kırmızı metaller olarak adlandırılır. Bronz ve Pirinç, değişen sayıda başka elementler içerir ve sonuç olarak, değişen özelliklerde bulunurlar. Bir bakır alaşımı olan pirinç, tipik olarak bakır ve çinkodan oluşurken, bronz tipik olarak bakır ve kalaydan yapılır.
Bu iki metal benzer özelliklere sahiptir, ancak doğru kullanım için her ikisini de ayırt etmeye ihtiyaç vardır. Sonuç olarak, bu gönderi özelliklerini, özelliklerini ve faydalarını kullanarak karşılaştırmalar yapmaya odaklanmaktadır.
Öncelikle Bronz ve Pirinç nedir onu öğrenelim.
Pirinç ve bronz arasında karşılaştırmalar yapmamızı sağlamak için pirinç ve bronzun ne olduğu konusunda net bir görüşe sahip olmak önemlidir. Bu bölümü, her iki metalin de ne olduğuna dair net bir görüş sunmak için uyarladık.
Bronz Nedir?
Bronz, esas olarak bakır ve kalaydan oluşan bir metal alaşımıdır. Bu metal Sümerlerle birlikte MÖ 3500 yıllarına kadar uzanıyor ve bu çağa Bronz Çağı deniyordu. Bakır alaşımı olarak kabul edilir ve belirli alaşım elementlerinin yanı sıra çalışma özelliklerine göre tanımlanır.
Sonuç olarak, farklı element bileşimleri kullanılarak bronz özellikleri ve karakteristikleri geliştirilebilir. Bu tür metaller manganez, nikel, silikon, kurşun, antimon, çinko ve daha fazlasını içerir. Bu nedenle, tasarımcılara aralarından seçim yapabilecekleri çok çeşitli bronz dereceler sunulur. Bronz tipik olarak kırmızımsı-kahverengi/altın rengindedir ve kırılgandır ancak dökme demirle karşılaştırıldığında daha az kırılgandır.
Pirinç Nedir?
Pirinç, MÖ 500 civarında kullanıcılar tarafından bronzla çok örtüşen keşfedildi. Pirinç, esas olarak bakır ve çinko içeren bir metal alaşımıdır. Kalay, demir, alüminyum, kurşun, silikon ve manganez dahil olmak üzere metallerin temel bileşimi. Bu element bileşimi, pirinçte değişen elektriksel ve mekanik özelliklerin elde edilmesine yardımcı olur. Çinko içeriğini örnek alarak, pirincin baz bakır malzemesinin sünekliğini ve mukavemetini artırmasına yardımcı olur. Kanıtlar, pirincin çinko konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa, alaşımının o kadar esnek ve güçlü olduğunu kanıtlamıştır.
Pirinç, çinkonun bakıra oranına bağlı olarak parlak altın, gümüş ve daha birçok renk aralığında bulunabilir. Diğer metallerle işlendiğinde benzer şekilde düşük sürtünmeli çinkoya kıyasla daha sünek olduğu söylenebilir. Ayrıca pirinç, altına benzerliği nedeniyle genellikle dekoratif uygulamasıyla bilinir.
Bronz ve Pirinç Arasındaki 17 Farkı Karşılaştıralım
Bu bölüm, farklı bireysel özellikler kullanarak bronz ve pirinç arasında karşılaştırmalar çizmeye odaklanmaktadır.
Bronz ve Pirinç: Eleman Bileşimi
Bronz ve Pirinç, temel bileşimleri kullanılarak bir karşılaştırma yapılarak ayırt edilebilir. Karşılaştırıldığında, bakır alaşımı olarak bronz, bakır (Cu) ve kalay (sn) içerirken, ana bileşenleri alaşım formuna bağlı olarak:
Alüminyum
Kurşun (Pb)
Antimon
Nikel (Ni)
Fosfor (P)
Silikon (Si)
Kükürt (S)
Kobalt
Krom
çinko
Öte yandan, bir metal olarak pirinç, basitçe bir bakır ve çinko alaşımıdır. Doğada, birincil element bileşimi Bakır (Cu) ve Çinko (Zn) içerirken, alaşımın formuna bağlı olarak aşağıdaki bileşenlere sahip olabilir:
kalay (Sn)
Kükürt (S)
Silikon (Si)
Fosfor (P)
Nikel (Ni)
Kurşun (Pb)
Demir (Fe)
Antimon (Sb)
Alüminyum (Al)
Bronz vs Pirinç: Korozyon Direnci
Pirinç ve bronz arasında bir karşılaştırma yapmanın başka bir yolu, onların korozyon direnci seviyelerini kullanmaktır. Bronz, bakır (Cu) içeriğinin bir sonucu olarak havada okside olur ve belirgin bir benekli patina ile sonuçlanır. Bu, özellikle bronz tuzlu su gibi bir ortamda bulunduğunda bronzun kolayca aşınmasını önlemeye yardımcı olur. Ancak bronz, klor bileşikleri ile temas ederse “bronz hastalığı” adı verilen bir süreç başlar. Bu hastalık, bronzu zamanla bakır alaşımını yavaş yavaş bozan korozyona karşı daha duyarlı hale getirir. Bronzun tuzlu su korozyonuna karşı direnci nedeniyle, genellikle tekne bağlantı parçaları ve deniz parçaları için kullanılır.
Öte yandan, pirinç, özellikle galvanik deniz suyunda korozyona dayanıklı olması için vardır. Bununla birlikte, pirinç korozyona uğradığında, çinko içeriğini kaybederek çinkosuzlaşma adı verilen bir süreçte sadece bakır bırakır. Bu işlem sırasında pirinç renginin sarıdan pembeye dönüştüğü kozmetik bir değişim olur. Ancak bu işlem bronz tabakanın kaplanmasıyla önlenebilir.
Bronz vs Pirinç: Elektriksel iletkenlik
Bu iki metal bakır alaşımlarıdır. Bakır, çoğu metalin elektriksel iletkenlik açısından derecelendirildiği standarttır. İki metalle ilgili olarak ortaya çıkardığımız ilginç gerçeklerden biri, pirinç ve bronzun göreceli elektrik iletkenliği açısından düşük sıralarda yer almasıdır.
Hem bronz hem de pirincin esas olarak bakırdan oluştuğunu düşünmek gerekebilir, o zaman neredeyse bakır kadar iletken olmaları gerekir. Ancak, diğer element bileşimi nedeniyle durum böyle değildir. Her ikisi de alüminyum, kalay, çinko, nikel, kobalt gibi diğer elementlerin küçük bir yüzdesini içerir ve daha fazlası bronz ve pirincin elektriksel iletkenlik performansını düşürür. Bakırın standart olarak kullanılmasıyla karşılaştırıldığında, pirinç %28 ile daha yüksek elektrik iletkenliğine sahipken, bronz en az (%15) iletkendir.
Bronz ve Pirinç: Termal İletkenlik
Bir malzemenin termal iletkenliği, bu malzemenin termal uygulamalar için kullanılıp kullanılamayacağını bilmek için bir ölçüdür. Bu, bu tür malzeme yoluyla aktarılabilecek enerji miktarının ve aktarılabileceği hızın bilinmesine yardımcı olur. Bronz ile pirinç karşılaştırıldığında, pirincin termal iletkenliğinin bronzdan çok daha yüksek olduğunu keşfettik ve bu da onu radyatör üretimi için daha ideal hale getiriyor. Bununla birlikte, termal uygulamalarda bronz kullanılabilir, ancak karşılığı olan pirinç, termal uygulamalar gerektiğinde bronzdan daha fazla dikkate alınacaktır.
Bronz vs Pirinç: Erime noktası
Bronz, pirinçten (315 – 1080 °C) daha yüksek bir erime noktasına (809 – 1030 °C) sahiptir ve her ikisi de kolayca dökülür. Pirinç ve bronzun erime noktası, bir proje için bronz veya pirinç seçimi için çok önemli ve çok önemlidir. Bunun nedeni, erime noktasında bir bileşen arızası olabilmesidir.
Malzeme erime noktasına ulaştığında katı halden sıvı hale geçiş olur. Bu durumda, bu malzeme kolayca farklı şekillerde dökülebilir. Şekil muhafazası için pirinç veya bronz kullanıldığında, istenen mekanik özellikler göz önünde bulundurulmalıdır. Daha dekoratif bir proje büyük olasılıkla pirinçten faydalanacak, daha esnek bir proje ise büyük olasılıkla bronzdan faydalanacaktır.
Bronz ve Pirinç: Sertlik
Bir malzemenin sertliği, yerel yüzey gerilimine tepkisinin ve malzemenin göçük, çizik ve daha pek çok şeye nasıl tepki gösterdiğinin bir ölçüsüdür. Bu önlemde Brinell sertlik ölçeği, mevcut birçok sertlik ölçüsünden biri olarak mevcuttur. Bir malzemenin standart bir kuvvete tepkisini derecelendirmek için sertlik girinti makinesini kullanır. Bu ölçekte bronz 40 ile 420 arasında, pirinç ise 55 ile 73 arasında puan alır.
Bu sonuç, bronzun pirinçten ortalama olarak daha sert olduğunu göstermektedir. Daha sert bir malzemenin daha kırılgan olduğu söylenebilir ve bronz, pirince kıyasla kırılmaya çok daha yatkın olma kuralına uyar. Bir projede aşınmaya karşı direnç ve dayanıklılık büyük önem taşıyorsa, bronz mükemmel bir seçim olabilir. Bununla birlikte, işlenebilirlik bir zorunluluk haline gelirse, pirinç, bronzdan çok daha fazla kabul edilir.
Bronz ve Pirinç: Ağırlık
Bronz ve pirincin ağırlığının karşılaştırılması söz konusu olduğunda, özgül ağırlık için temel olarak su seçilebilir - 1 değeri verilir. Karşılaştırmalarımızdan, 7400 – 8900 kg/m³ yoğunluğuyla bronzun en ağır olduğunu keşfettik. Öte yandan, pirincin ağırlığı element bileşimine göre daha düşüktür ve 8400 ile 8730 kg/m³ arasında değişmektedir.
Bronz ve Pirinç: Dayanıklılık
Bir malzemenin dayanıklılığı, yarı ömrü boyunca malzeme normal çalışma zorluklarıyla karşı karşıya kaldığında, aşırı onarım veya bakım kullanılmadan o malzemenin işlevsel kalabilme yeteneğidir. Bronz sert ve sağlam bir metaldir ancak kolayca bükülmez. Bronz ayrıca suya dayanabilir ve sonuç olarak suyun neden olduğu korozyona karşı bağışıktır. Öte yandan pirinç sağlamdır ve bronz kadar dayanıklı değildir. Ayrıca korozyona ve çatlamaya karşı bağışıktır, bu da onu ortalama olarak dayanıklı kılar.
Bronz ve Pirinç: İşlenebilirlik
Metallere, damgalama, frezeleme, tornalama ve daha fazlası gibi işleme stresine nasıl tepki verdiklerini değerlendirmek için karşılaştırmalı bir puan verilir. Seçilen malzemenin işlenebilirlik puanı, bu tür malzemeler üzerinde yapılabilecek talaşlı imalat tipini belirlediği için büyük önem taşımaktadır.
Malzemenin işlenebilirlik yüzdesi, malzemeye %100 bir derece verilen bir referans malzemeye kıyasla yapılır. İşlenmesi daha zor olan bir malzeme, pirinç ve bronzda olduğu gibi yüzde 100'ün altındadır. Çoğu bakır alaşımı işlenemeyecek kadar sünektir, ancak bazıları pirinç alaşımı C360 gibi işleme için özel olarak geliştirilmiştir.
Bronz vs Pirinç: Şekillendirilebilirlik
Şekillendirilebilirlik açısından pirinç, bronzdan daha şekillendirilebilirdir. Pirinç sert olduğu söylenir, ancak bakır ve kalay alaşımı olan bronzdan daha yumuşaktır. Pirincin bu karşılaştırmalı yumuşaklığı, şekillendirmeyi, kesmeyi ve eğelemeyi kolaylaştırır.
Bronz ve Pirinç: Kaynaklanabilirlik
Hem bronz hem de pirincin kaynak yapılabilir olduğuna dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte, kurşun içeren pirinç alaşımı için bir istisna vardır ve pirincin çinko içeriği ne kadar küçük olursa, kaynaklanması o kadar kolay olur. %20 çinko içeren pirincin iyi kaynaklanabilirliğe sahip olduğu, %20 ve üzeri pirinçlerin ise orta düzeyde kaynaklanabilirliğe sahip olduğu söylenir. Ayrıca, dökme pirinç metaller yalnızca marjinal olarak kaynaklanabilir.
Öte yandan, kurşunsuz bronz alaşımları orta derecede kaynaklanabilirlik gösterir ve stresli koşullar altında çatlamaya karşı hassas hale gelirler. Bununla birlikte, kurşunlu fosfor bronz, SMAW kullanılarak dikkatli bir şekilde kaynak yapılabilir.
Bronz ve Pirinç: Akma Dayanımı
Bir metalin akma dayanımı, metalin kalıcı olarak deforme olmaya başladığı en yüksek gerilim olarak kabul edilir. Bronz ve pirinç arasındaki bir karşılaştırmada pirinç, bakırdan daha yüksek akma dayanımına sahiptir. İddiayı desteklemek için bronz, 69.0 – 800 MPa (10000 – 116000 psi) ile en yüksek akma dayanımına sahipken, pirinç 34.5 ila 683 MPa (5000 – 99100 psi) sergiler.
Bronz vs Pirinç: Çekme Dayanımı
İmalat sanayindeki birçok üretici, özellikle malzeme seçimi yapılacaksa malzemenin sağlamlığını önemli bir faktör olarak görmektedir. Bronz ve pirinç, soğuk işlendiklerinde veya daha fazla çinko eklendiğinde pirinç durumunda gösterdikleri artan çekme mukavemetinin bir sonucu olarak aranır.
Buna karşılık, bronz tavlandığında 50 Ksi (350 MPa) çekme mukavemetine ve soğuk haddelenmiş temperlendiğinde 92 Ksi (635 Mpa) çekme mukavemetine sahiptir. Öte yandan, pirinç, tavlandığında 53 Ksi (365 MPa) ve soğuk haddelendiğinde 88 Ksi (607 MPa) çekme mukavemetine sahiptir.
Bronz vs Pirinç: Kesme Mukavemeti
Özellikle metalin kesmede başarısız olduğu durumlarda akma veya yapısal bozulma tipine karşı dayanım olarak adlandırılır. Kesme yükü, kuvvet yönüne paralel bir düzlem boyunca bir malzeme veya bileşende kayma kırılması üreten bir kuvvet anlamına gelir. Ölçüldüğünde, pirincin 35000 psi ile 48000 psi arasında değişen en yüksek kesme mukavemetine sahip olduğu, bronzun ise 35000 psi ile 47000 psi arasında değişen en düşük kesme mukavemetine sahip olduğu açıktır.
Bronz ve Pirinç: Renkli
Bronz ve pirinç arasında ayrım yapmanın en basit yollarından biri renk kullanımıdır. Bronz renk olarak kırmızımsı-kahverengidir. Bronz karışımına başka elementler eklendiğinde bu özellik biraz değişebilir. Değişikliğinden bağımsız olarak, bronzu pirinçten ayırt etmek hala kolaydır. Öte yandan, pirinç genellikle sessiz sarı bir gölgeye sahiptir ve donuk altına çok benzer. Bu özelliği onu mobilya ve demirbaşlar için ideal bir malzeme yapar.
Bronz ve Pirinç: Fiyat
Bronz ve bakır parçası, bakır içeriği gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişebilir. Her iki alaşımdaki bakır içeriği, pazardaki fiyatlarını belirler. Bununla birlikte, pirinç ile karşılaştırıldığında bronz genellikle daha pahalıdır. Bu, bakır içeriğine ve bronz üretimi için gerekli işleme atfedilebilir.
Bronz ve Pirinç: Uygulamalar
Bronz
Bronz, çeşitli formlarda veya alaşımlarda bulunur ve alaşımından bağımsız olarak çok çeşitli uygulamalar sunar. Uzun yıllar boyunca bronz madeni paralar için kullanılmıştır ve paslanmazın geniş kullanımından önce gemi ve tekne donanımlarında kullanıma uygundur. Günümüze kadar, gemi pervanelerinde ve batık yataklarda bronz kullanılmıştır. Bronz, farklı metallere karşı çok düşük sürtünmeye sahiptir ve sonuç olarak, günümüzde yataklar, yaylar, burçlar, otomobil şanzıman pilot yatakları, küçük elektrik motorları için yataklar ve daha pek çok şey için kullanılmaktadır.
Bronz, sert bir yüzeye çarpıldığında kıvılcım çıkarmadıkları için tokmak, çekiç, anahtar ve diğer dayanıklı aletlerin yapımında kullanılır. Ayrıca ahşap işleme uygulamaları için bronz yün yapımında da kullanılırlar. Bronz ayrıca heykellerde, müzik aletlerinde ve elektrik kontaklarında harika bir uygulamaya sahiptir. Spesifik bronz alaşımları, aşağıdaki gibi değişen özellikler sunar:
863 - Manganez Bronz
Bu bronz alaşım, aşındırıcı direnci ve yüksek mukavemeti ile bilinir. Dayanıklılığının bir sonucu olarak uzun ömürlüdür, bu da onu ağır hizmet uygulamaları için ideal bir seçenek haline getirir. Bu tür uygulamalar, tarım ve inşaat ekipmanlarını içerir. 863 Manganez Bronz, aşağıdakilerin yapımında uygulanabilir:
Köprü pimleri
Dişliler için bronz
Kameralar
Gibs
Hidrolik silindir bileşenleri
Büyük gövde valfleri
yük yatakları
Vidalı somunlar
907 Teneke Bronz
907 Tin Bronze, özellikle deniz suyuna maruz kalmayı içeren uygulamalarda kaliteli korozyon direncine sahiptir. Aşınma ve yorulma uygulamalarında mükemmel performans gösterir ve orta düzeyde işlenebilir. Alaşım aşağıdakileri yapmak için geçerlidir:
Yatak
Dişliler için bronz
Burçlar
Deniz bağlantı parçaları
Segmanlar
Pompa bileşenleri
917 Teneke Bronz
Bu alaşım, özellikle yavaş ve düzensiz harekete maruz kalan ağır yükler için artan yük taşıma kapasitesi ile bilinir. 917 kalay bronz, korozyona karşı oldukça dayanıklıdır ve yeterli yağlama gerektirir. Aşağıdakiler gibi uygulamalar için yaygın olarak kullanılır:
Yavaş hız ve yüksek yük ile rulmanlar
Köprüler için döner tablalar
Dişliler
Sonsuz tahriklerdeki tekerlekler
Hareketli köprü bileşenleri
954 Alüminyum Bronz
954 Alüminyum Bronz, üstün korozyon direnci sunan son derece güçlü bir bronz alaşımdır. En popüler alüminyum bronz alaşımı olarak, son derece yüksek sıcaklık mukavemeti, kaynaklanabilirlik, yüksek süneklik, yüksek verim ve yüksek çekme mukavemeti özelliklerine sahiptir. Genellikle aşağıdakileri içeren uygulamalar için kullanılır:
Sonsuz dişliler ve sonsuz dişliler (düşük hız/yüksek mukavemet)
Düz dişliler
Burçlar
Yatak
Dekapaj (sepetler/kancalar)
Valf bileşenleri
955 Alüminyum Bronz
955 Alüminyum Bronz, var olan en sert demir dışı alaşımlardan biridir. Bu alaşım, yüksek sertlik ve uzama ile birlikte üstün sıkıştırma ve akma mukavemetine sahiptir. Etkileyici termal dirence sahip deniz suyuna karşı korozyona dayanıklıdır. 955 Alüminyum Bronz, iyi işlenebilirlik ile kaynaklanabilir. Aşağıdakiler gibi uygulamalarda yaygın olarak bulunur:
karıştırıcılar
Uçak motoru (koltuklar, valf kılavuzları)
Dişliler için bronz
Burçlar
İniş takımı bileşenleri
Dekapaj (sepetler/kancalar)
kurt
Pirinç
Pirinç – bir bakır alaşımı, imalat endüstrilerinde çok çeşitli uygulamalar sunar. Altın benzerliği paylaştığı için yaygın uygulaması dekorasyonda bulunabilir. Dayanıklılığı ve işlenebilirliği nedeniyle pirinç, müzik aletleri üretimi için oldukça ideal bir kaynak malzemedir. Korozyon direncinin yüksek olması nedeniyle tesisat boruları ve boru imalatında uygulanabilir. Pirinç, mükemmel elektrik iletkenliği sağladığı için elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hiç şüphe yok ki pirinç, M-16 tüfek, dişliler, yataklar ve daha pek çok şey için kovan döküm üretimi dahil mekanik uygulamalarda görülmektedir. Belirli pirinç alaşımlarının çeşitli uygulamaları şunları içerir:
Kırmızı Pirinç
Bu bir pirinç alaşımıdır ve yaklaşık %95 bakır ve %5 çinkodan oluşur. Kırmızı Pirinç, yumuşak bir pirinç alaşımıdır ve kolayca şekillendirilebilir veya istenilen şekillerde dövülebilir. Alışılmadık derin bronz renginin bir sonucu olarak zanaatla ilgili projeler için çok uygundur. Kırmızı pirinç, aşağıdakiler gibi çok çeşitli uygulamalara sahiptir:
Mimari fasyal
Rozetleri
Değerli Takı
ızgara işi
Deniz donanımı
Kapı kolları
süs süsleme
Gravür Pirinç
Gravür pirinç, %35600 ile %37000 arasında değişen kurşun bileşimi ile C1 veya C2 olarak bilinir. Son ekinin ima ettiği gibi, özünde gravürlü levhaların ve isim levhalarının oluşturulması için uygulaması da bu nedenledir. Gravür pirinç aşağıdaki gibi uygulamalara sahiptir:
Oluşturucu Donanımı
Dişli Metre
Saat Bileşenleri
Cihaz jantı
Serbest Kesim Pirinç
Bu tip pirinç alaşımı C-360 olarak adlandırılır ve bakır, çinko ve kurşundan oluşur. Aşağıdakiler gibi uygulamalarda yaygın olarak bulunur:
Cıvatalar, Somunlar, Dişli Parçalar
Terminaller
Boru veya su bağlantı parçaları
Musluklar
Vana Gövdeli
enjektörler
Denge ağırlığı
Yüksek Mukavemetli Pirinç
Yüksek gerilimli pirinç, manganez içeren bir pirinç alaşımıdır. Pirinç alaşımının bu formu yüksek düzeyde bir mukavemet sergiler ve çok fazla strese maruz kalan ürünlere uygulanabilir. Yüksek gerilimli pirinç uygulama örnekleri şunları içerir:
Lokomotif Dingil Kutusu
Deniz Motorları
Eğik Plakalar
Akü Kelepçeleri
Valf Kılavuzları
Burçlar Rulmanlar
Ağır Yük Tekerlekleri
Bronz ve Pirinç nasıl ayırt edilir?
Doğru tanımlama için iki metali tuz ve sirke macunu ile temizleyin. Bunun nedeni, eski bronz ve pirinç parçalarının normalde patina olarak bilinen koyu veya yeşil kaplama geliştirmesidir. Bu patina, her iki metali de renk kullanarak ayırt etmeyi zorlaştırır. Kapsamlı temizlik için 1 çay kaşığı (17 gr) tuzu un (8 gr) ile karıştırın ve kalın bir macun elde etmek için yeterli miktarda beyaz sirkeyi karıştırın. Daha sonra macunu tanımlanamayan metalin üzerine bir süngerle ovalayın ve macunu sıcak suyla durulayın.
Metalin kırmızımsı kahverengi olup olmadığını kontrol edin. Gerçek rengi görülen metal temizlendikten sonra, rengin kırmızımsı kahverengi olup olmadığını kontrol edin. Bronz bakır ve kalaydan yapılmıştır, bu nedenle pirincin sarı rengini göstermez. Rengi tanımak için basit bir ipucu, rengin daha kolay görülebilmesi için birkaç farklı metal parçası tutmaktır. Metalin kırmızımsı-kahverengi bir renk sergilediği açıksa bronzdur.
Metalin sarı renkli bir metal olup olmadığını kontrol edin
Pirinç, bakır ve çinko element bileşiminden dolayı ilk bakışta altın gibi sarı bir renk gösterir. Pirinç sarısı rengi, daha sarı görünen altından daha mat ve daha az canlı görünüyor. Metal malzeme sarımsı renkliyse ve çok kararmamışsa pirinç olduğu söylenir.
Keşfinizi doğrulamak için metalde yüzük olup olmadığını kontrol edin. Bronz genellikle eğirme veya merkezkaç kuvveti kullanılarak dökülür. Bu işlem, bronz üzerinde bir yüzey soluk halka oluşturur. Metal parçanın bronzdan yapıldığını düşünüyorsanız, hissedin veya yüzük arayın. Parça bir silindir veya metal boru ise bu kolayca fark edilir.
Özet: Bronze vs Brass, projeniz için hangisi en iyisi?
Bronz ve pirinç, bakırın birçok özelliğini koruyan ancak benzersiz farklılıkları olan bakır alaşımlarıdır. Metal seçimi söz konusu olduğunda bronz ve pirinci karıştırmak yaygın bir şeydir, makalemiz özelliklerin, uygulamaların ve mukavemetin bir karşılaştırmasını sunmuştur. Şu andan itibaren, karşılaştırmamıza dayanarak en iyi seçeneği elde edebilmelisiniz ve projenizin başarılı olacağından memnunuz.
Kaynak ve dipnotlar
Wikipedia
Çeşitli internet Sayfaları