Aynel-Yakin Board

Full Version: Kediniz İçin Temel Temizlik ve Bakım Rehberi
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.


Kediniz İçin Temel Temizlik ve Bakım Rehberi


Kedinizin düzenli olarak fırçalanması ve bakımı onun sağlıklı tüylere sahip olması ve güzel görünmesi dışında, onun sağlık durumunu düzenli olarak kontrol etmenizi sağlayan bir araçtır. Çünkü fırçalama, temizlik ve bakım onun dış görüntüsündeki yaralanma, hastalık ya da parazit gibi nedenlerle ortaya çıkmış olabilecek olası değişimleri daha iyi gözlemlemenize olanak sağlar.


Ayrıca özellikle fırçalama kedinizle aranızdaki özel ilişkinin güçlenmesini sağlar. Eğer onu fırçalamaya bebekliğinden itibaren başlarsanız buna alışacak ve her zaman fırçalanmaktan hoşlanacaktır.
Eğer kedinizi temiz tutmak ve nadiren yıkamak istiyorsanız düzenli fırçalama bunun en önemli yöntemidir. Çünkü günlük olarak fırçalama hem kirli ve ölü tüyleri uzaklaştırır hem de tüylerin doğal yağının düzenli olarak dağılmasını sağlar ki bu kirlerin tüylerde kalıcı olarak yapışmasını engeller.

Tüy Dökümü

Doğal ortamda yaşayan evcil olmayan kedilerin yılda sadece bir kez ilkbaharda tüy dökmelerine rağmen evcil kediler yaşadıkları suni ortam ve ısıtma şartları sebebiyle neredeyse tüm yıl boyunca tüy dökümü yaşarlar. Bu sebeple düzenli olarak fırçalanmaları gereklidir. Uznun tüylü kediler eğer düzenli olarak fırçalanmazlarsa mat bir tüy görünümüne sahip olacaklardır. Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer konu kedilerin stres altında aşırı tüy dökümüne uğrayacaklarıdır.

Fırçalama Sıklığı

Kısa tüylü kedilerde fırçalama sıklığı haftada 2 veya 3 kere iken uzun tüylü kedilerde günlük olarak fırçalama gereklidir. Unutmayın kediniz kendi kendini temizlerken tüy yutar ve bu tüyler midesinde tüy yumakları oluşturur. tüy yumaklarının oluşumunu mümkün olduğunca azaltmak için düzenli fırçalama ön şarttır.

Kedinizin Fırçalanması

Fırçalama sadece tüy temizliğine fayda sağlamaz, tüylerin parlak, yumuşak ve düz görünmesini sağlar, ölü tüylerin, parazit ve artıkların temizlenmesini sağlar, kan dolaşımına fayda sağlayarak yeni tüy oluşumunu sağlıklı bir düzene koyar.
Hangi tür fırça kullanacağınız elbette kedinizin tüy cinsine bağlıdır. Sürekli fırçalanan bir kedi için ince ve orta aralıklı bir fırça kombinasyonu kullanabilirsiniz. Kısa tüylü kedilerde kısa dişli lastik fırçalar kullanmak yeterlidir, bunlar aynı zaman da tüylerin parlamasını da sağlar. Doğal kıllı fırçalar hem yumuşak bir temas sağlar hem de statik elektrik oluşumunu minimize eder.
İnce tel fırçaları uzun tüylü kedilerde dip masajı ve henüz kopmamış ölü tüylerin ayıklanması için kullanabilirsiniz ama bunları kullanırken deri üzerinde tahriş oluşturmamak için dikkatli ve yumuşak olmalısnız. Aslında uzun tüylü kediler için en iyi seçenek bir tarafı ince tel dişli diğer tarafı doğal kıllı olan çift taraflı fırçaları kullanmaktır. Tel taraf ile önce hafifçe tüyleri tararsınız daha sonra da diğer taraf ile ölü tüyleri temizlersiniz. Fırçalarken dikkatli ve yumuşak hareketlerde bulunun, hatta fırçalama sırasında yumuşak bir ses tonu ile onunla konuşmanız faydalı olacaktır.

Kedinizin Banyosu

Yıkama işleminden önce yukarıda tarif edildiği şekilde onu fırçalayıp ölü tüyleri temizleyin. Kediler genel olarak hiç bir zaman suya ve yıkanmaya büyük aşk duymasalar da küçük yaşlardan itibaren onu banyoya alıştırırsanız tepkileri o kadar büyük olamayacaktır ama yine de bir takım noktalara dikkat etmek sizin ve onun açısından gerelidir. Öncelikle sadece ve sadece kediler için formüle edilmiş bir şampuan kullanın çünkü insanlar için üretilmiş şampuanların ph dereceleri kedi tüylerine uyum sağlamaz ve derisine ve tüylerine zarar verebilir. Onu yumuşak ama güvenli ve sıkı bir şekilde tutun , su akışı tayzikli olmamalı ve yakın mesafeden tutulmalıdır.

Kedinizin Kurulanması

Nazik bir şekilde havlularla kurulayın. Kediler ısıya çok duyarlı olduklarından saç kurutma makinaları ile kurutma tavsiye edilmemektedir. Tüyleri kuruyuncaya kadar onları soğuk ortamlardan uzak tutun.

Kulakların Temizlenmesi

Kedilerde köpeklerde olabileceği gibi kulak içinde tüy çoğalması olmasa bile kulak içinde kir birikmesi olabilir. Kulak temizliğini kulak temizleme çubuklarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Kesinlikle çok nazik olun ve derine gitmeyin, sadece ön iç yüzeyler.

Kedinizin Tırnaklarının Kesilmesi

Tırnak kesimi için küçük kedi tırnak makasını kullanın, ev içerisinde yaşayan kedilerde sadece uçtaki kanca kısmı kesin daha uzun değil. Bahçede ve dış ortamlarda yaşayan kedilerde ise tırnak kesilmemelidir, çünkü bu onların dışardaki tehlikelere karşı en güçlü savunmalarıdır. Tırnak kesme işleminden çok hoşnut olmayacakları için onları önce bir havluya sarın ve kendinizi de koruyarak yukarıda anlatılan şekilde tırnaklarını kesin.