Aynel-Yakin Board

Dini ve Kültürel Bilgiler Tasavvuf Bilgileri Flatcast Tema ve indexler Png Jpg Gif Resimler

Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

Nachrichten



  • Işık ve Renk Algımız Nasıldır?

    Temelde, ışığın dalga özelliği gösterdiğini ve bir nesnenin renginin, yansıttığı ışık dalgalarının frekansı ile ilgili olduğunu hepimiz lise sıralarımızda duymuşuzdur. Frekans basitçe, birim zamandaki salınımların sayısı şeklinde tanımlanabilir.

    Bir ışık demeti, frekanslarına ya da dalga boylarına göre sıralanırsa, ışık tayfı ya da elektromanyetik spektrum denilen bir grafik elde edilir. Bu grafikte yaygın olarak, metrenin milyarda biri olan nanometre (nm) kullanılır. Bu grafiğin insan gözü tarafından algılanabilen kısmı, yani görünür ışık aralığı, dalga boyu 400 ile 800 nanometre arasında olan dalgalardır. Görünür ışık, tayfın ortalarında yer almaktadır.



    Elektromanyetik spektrum. Gördüğünüz gibi, gözümüzün sınırları aslında çok dar.

    Görünür pencerede, yüksek frekanslı ışık dalgaları mor görünürken, düşük frekanslılar kırmızı görünür. Aradaki frekanslarda turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert şeklindedir. Bazı bilim


  • Türkçede Ayrı Olarak Yazılan Birleşik Kelimeler

    Ayrı Olarak Yazılan Birleşik Kelimeler
    Yardımcı fiillerle kurulan ayrı birleşik kelimeler:

    alt etmek,
    arz etmek,
    azat etmek,
    dans etmek,
    el etmek,
    göç etmek,
    ilan etmek,
    kabul etmek,
    kul etmek,
    kul olmak,
    not etmek,
    oyun etmek,
    söz etmek,
    terk etmek,
    var ol­mak,
    yok etmek,
    yok olmak vb.

    Hayvan türlerinden birinin adıyla kurulan ayrı birleşik kelimeler:

    dil balığı,
    deve kuşu,
    ağustos böceği,
    cırcır böceği,
    at sineği,
    su yılanı;
    Ankara keçisi,
    dağ keçisi,
    Pekin ördeği,
    Ankara kedisi vb.

    Bitki türlerinden birinin adıyla kurulan ayrı birleşik kelimeler:

    ayrık otu,
    ateş çiçeği,
    tespih ağacı
    meyan kökü;
    yer elması;
    kuru fasulye,
    kuru incir,
    kuru soğan,
    kuru üzüm vb.

    Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan ayrı birleşik kelimeler:

    alçı taşı,
    Çakmak taşı,
    arap sabunu,


  • Mehdi ve Altın Çağ - Goldene Zeit



    (Kar©glanin 6 Ocak 2019 Vaazi)




    أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ , بِسْمِ ﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

    وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ

    Euzubillahimineşşeytanirracim
    Bismillahirrahmenirrahim

    Ve lekad ketebnâ fîz zebûri min ba’diz zikri ennel arda yerisuhâ ıbâdiyes sâlihûn

    Meali :

    Andolsun ki biz, Zebur'da da yazdık ve zikirin sonuna ekledik ki :Yeryüzüne sonunda, salih kullarımız varis olacaktır”

    Sadakallahul Aziym ENBİYA Suresi 105. ayet


    ---oOo---
    Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanların fakirleri Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e gelerek şöyle dediler:

    – Varlıklı Müslümanlar cennetin en yüksek derecelerini ve ebedî nimetleri alıp götürdüler. Bizim kıldığımız namazları onlar da kılıyorlar. Tuttuğumuz oruçları onlar da tutuyorlar. Fazla malları olduğu için hac ve


  • Cuma namazı ve Hutbesi Hakkında Kısa Bilgi ve Hutbe Duaları

    Cuma namazının farz oluşu

    İslâm dininde ilk cuma namazı, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in (sav) hicreti esnasında Medîne-i Münevvere'ye yakın Benî Salim Mescidi'nde, Salim İbn-i Avf yurdunda farz kılınmıştır.

    Cumanın farziyeti Kitap, Sünnet ve îcmâ ile sabittir. Bütün mezhep imamlarının ittifakları vardır.

    Cuma Sûresi'nin 9. âyetinde meâlen şöyle buyurulmaktadır:

    "Ey îman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda hemen Allah'ı zikretmeye gidin. Alışverişi bırakın. Bu, bilirseniz sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılındığında yeryüzüne dağılın. Allah'ın fazlından (nasip) arayın. Allah'ı da çokça zikredin ki, kurtuluşa eresiniz."

    İşte bu İlâhî emirle cuma namazı, şartlarını hâiz olanlara farz-ı ayndır.

    Cuma namazıyla ilgili bâzı önemli bilgiler

    1. Cuma namazı kadınlara ve yolculara farz değildir.
    2. Cuma namazının şartlarından birisi kendisinde bulunmayan kimse cumayı kılarsa, ondan o günkü öğle namazı sakıt olur.
    3.


  • Cuma Namazında iki Hutbe Arasında imamın Oturunca Okuduğu Dua

    Birinci hutbe ile ikinci hutbe arasında imam oturduğunda şu dua okunur:

    بَارَكَ اللهُ لَنَا وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ اِنَّهُ سَمِيعٌ قَرِيبٌ مُجِيبُ الدَّعَوَاتِ


    barekellahü lena veleküm veliseirilmüminine velmüminâti bifazlihi ve rahmetihi innehü garibün mühibü'd deaveti.

    Manası: “Allah bizi, sizi ve sair mü’minleri, erkek ve kadın Müslümanları, Onların ölülerini ve dirilerinden hepsini mübarek eylesin. Şüphesiz O, işiteni duaları kabul eden ve insana yakın olandır.”


  • Buğday Nedir? Buğday Çeşitleri Nelerdir? Buğdaydan Neler Yapılır?

    Temel Besin Maddesi Buğday
    İlk çıkış noktası Anadolu, Kafkasya ve Batı İran olarak kabul edilen buğday yılda bir defa mahsul alınan çok önemli bir bitkidir. Bu kadar önemli olmasının sebebi temel besin maddesi olmasıdır. Karasal iklimi sever ve özellikle ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesinde çok fazlaca yetiştirilir.

    Buğday hem kabuğu ayrılarak hemde kabuğu ile birlikte öğütülebilen bir besin maddesidir. Buğdayın diğer bir özelliği ise insanlarda olduğu kadar hayvanlar içinde çok önemlidir. Özellikle besicilik yapan insanlar hayvanlarına buğday yedirir. Buğdayın başağından buğday taneleri ayrıldıktan sonra başaktan geriye kalan bölümü, sapı ile birlikte saman olur. Bu saman da hayvanların yemeği olarak kullanılır.

    Buğday, çok eskilerden günümüze dek üretimi yapılan buğdayım faydalarından yararlanabilmek için tüketim şekli oldukça önemlidir. Buğdayım işlenmesi anında besleyici özelliği


  • Makarnanın Tarihçesi - ilk Seri Üretim ve ilk Makarna Fabrikası

    Makarna Hamuru Nasıl Yapılır? Makarnanın yapılışı, Makarna yapım aşamaları nelerdir? Makarna üretimi imalatı nasıl yapılır? Makarnanın Tarihi Tarihçesi nedir?

    Yaygın bir kanıya göre, makarnayı Çin'den İtalya'ya 13’üncü yüzyılda Marco Polo getirmiştir. Hatta seyahatlerini anlattığı kitabında Marco Polo "un üreten bir ağaç" ile karşılaştığını anlatmaktadır.

    İtalya merkezli bir işte çalışmanın en güzel tarafı, yemekleri muhteşem bir ülkeye sıklıkla gidebilmek olmalı. Benim için de durum pek farklı sayılmaz. İtalyan yemeklerinden bahsedince de, herkesin ilk aklına gelen yemeklerden birisi sanırım makarna. O zaman bugün gelin biraz makarna hakkında konuşalım.

    Makarna, pek çok kişi gibi benim de en sevdiğim yemeklerin arasında sayılabilir. Güzel soslu bir spagettiyi sevmeyecek birini bulmak gerçekten zor. Aynı zamanda dünyada en kolay ulaşılabilecek yemeklerin arasında. Bu uygun fiyatlı gıda, dünyanın

Letzte Aktivitäten