Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 2.25 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evde Doğanlar ve Evde Doğuranlar Çetesinden Evde Doğum Yapmak isteyen Kadınlara Öneri
#1
Oku-1 
   

Evde Doğanlar ve Evde Doğuranlar Çetesinden Evde Doğum Yapmak isteyen Kadınlar için 8 Öneri

Evde doğum yapmayı planlamak, sorunsuz bir gebelik yaşayan sağlıklı kadınlar için güvenli ve faydalı bir seçenektir.

Birçok kadın, bebek sahibi olmanın bir kadının hayatının kimsenin müdahalesi olmadan en iyi şekilde gerçekleşecek bir parçası olduğunu anladığı için bu yöntemi seçer.

Evde doğumun tercih edilmesinin bazı diğer nedenlerini, kendi evinde güvenli ve rahat şekilde doğum yapma arzusu, güvendikleri ve sevdikleri insanların yanında olmak, bebekle dışarıdan müdahale olmadan bağ kurabilmek, ihtiyaç duyulduğunda yemek, içmek ve hareket edebilmek gibi başlıklar oluşturur.

Siz de bu yöntemi seçmeyi düşünüyorsanız, aşağıdaki başlıklar üzerinde lütfen düşünün:

1- Neden bu yöntemi seçtiğinizi bilin

Nedeniniz, doğum ile doğum yapmak hakkındaki his ve düşüncelerinizin toplamıdır. Duygularımız kararlarımızın pusulasıdır. Doğum seçeneklerini değerlendirirken başka bir şeyden mi kaçıyorsunuz, yoksa hayatınızı ve doğum tecrübenizi zenginleştirecek bir seçeneğe mi yaklaşıyorsunuz? Merakla ve yargılayıcı olmadan nedenlerinizi değerlendirin. Neden evde doğum yapmak istediğinizi açıklığa kavuşturmanız, karar mekanizmanızı yönlendirecek ve doğum hazırlık sürecinizi renklendirecektir.

2- Hayalet avına çıkın!

Hayalet avı, doğum tecrübenizi istenmeyen şekilde etkileyebilecek olumsuz duygu ve düşünceleri bulmanız ve açıklığa kavuşturmanız anlamına gelmektedir. Doğum yerinden bağımsız olarak, tüm hamileler ve onların doğum partnerleri için gerekli bir uygulamadır. Çocukken sizi etkilemiş olabilecek doğumla ilgili bir anıyı anımsamaya çalışın. Belki bir hayvanın doğumuna tanık oldunuz ya da televizyonda veya bir filmde doğum sahnesi izlediniz. Doğum hakkındaki konuşmalara kulak misafiri olmuş da olabilirsiniz. Neler söylendiğini ve ne hissettiğinizi hatırlamaya çalışın. Daha gençken acaba doğum yapmak konusunda neler düşünmüştünüz? Çocuklukta edinilen izlenimler, yatağın altındaki canavarlar gibidir: biraz ışıkla kayboluverirler. Bu hayaletleri şimdi yok etmeniz, huzur ve zevk içerisinde doğum yapmanız için zihninizi ve bedeninizi özgürleştirecektir.

3- Doğum için kendi bakış açınızı oluşturun

Geleneksel doğum planlarına göre daha doğal ve esnek olabilecek kendi bakış açınız, bebeğinizin doğumunda nasıl bir tecrübe yaşamak istediğinizle bağlantılıdır. Ne istemediğinizden çok, ne istediğinize odaklanır. Kendiniz ve size sunulan seçenekler hakkında daha çok bilgi sahibi oldukça, doğuma yönelik bakış açınız da gelişecektir. Yeni bilgileri bir deftere not edebilir, yanı sıra yeni doğan bakımına da odaklanabilirsiniz. Yazılı bilgiler, sizin yanınızda olan ve isteklerinizi severek yerine getiren insanlar için bir iletişim aracı ve harita görevi görecektir.

4- En iyi doğum uzmanını tutun.

Mümkün olduğunca çok ebe ile görüşün! Görüşmeler hamilelik kadar uzun sürebilir. Bir ebe ile her zaman anlaşabilirsiniz. Bu kararı ne kadar geç verirseniz, seçenekler o kadar çoğalacaktır. İçgüdülerinizi dinleyin ve bir tehlike işareti sezerseniz, durun ve kendinize güvenin. Şu anda size uygun olmayan bir şey, doğum esnasında da kesinlikle uygun olmayacaktır. Ebe ile görüşürken odaklanmanız gereken önemli konulardan bazıları: hastaneye nakil oranı, nakil koşulları, eğitim/sertifikalar/tecrübe, doğumda hangi acil durum müdahalelerinde bulanabildiği, yedek planı.

5- Destek ekibini toplayın

Doğum, gereksiz giriş ve bölünmelerle kolayca kesintiye uğrayabilecek bir süreçtir. Bir kadının açılan serviksi, kesintiye sebep olan insanlar ya da eylemler karşısında kapanabilir. Doğum yapan siz olduğunuz için, size destek olması için kimlerin orada bulunacağına siz karar vermelisiniz. Eğer hayatınızdaki herhangi biri normal doğum hakkında rahatsız edici ya da olumsuz fikirlere sahipse, kutsal doğum yerinizde yeri yoktur; bu anneniz olsa bile.

6- Doğum sonrası için şimdiden hazırlanın!

Hamilelik o kadar heyecan verici ve yoğun bir dönemdir ki, birçok hamile, sonunda bir çocuk sahibi olacağını unutur. Kulağa komik gelebilir ama bu böyle. Dünyaya gelene dek, yeni bir bebeğin hayatınızı nasıl değiştireceğini gerçekten anlamanın bir yolu yok. Hamilelik, aynı zamanda doğum sonrasına hazırlık dönemidir: Emzirme desteği, bebek kıyafetleri, annelere yönelik gruplar, ebeveynlik kaynakları, vb. için nerelere başvuracağınızı belirleyin.

7- Unutmayın:
Öz-bakım her gün gereklidir!

Yaşadığımız gibi doğum yaparız. Kendiniz için ekstra özen göstermeniz gereken bir dönemdesiniz. Hamileliğinizin sonlarında bile olsanız, bu bilgiler sizin için faydalı olacaktır:

Vücudunuz

• Dengeli beslenin.

• Multivitamin ve mineral takviyesi alın. Sağlıklı bir hamilelik ve bebek için ekstra kalsiyum ve probiyotiklere ihtiyacınız var

• Hafif günlük egzersizler doğum için gerekli gücü kazanmanızı destekler. Sağlıklı kilo alımında da yardımcı olur.

Zihniniz

• Okuyun! Piyasada bir sürü harika kitap var!

• Kendi doğum görüşünüzü ve öğrenme stilinizi destekleyen iyi bir bağımsız doğum hazırlık sınıfına katılın.

• Hipnoz korku ve endişelerinizden sıyrılmak için iyi bir seçenek olabilir.

Ruhunuz

• Ruhunuzu nasıl besleyebilirsiniz? Yoga, meditasyon, dua, ılık bir banyo, sanat, dans, doğayla iç içe olmak?

8- Güvenin, kendinizi akışa bırakın, kutlayın!

Bebeğiniz rahminizde büyürken hissettiklerinizin tadını çıkartın. Emin olun, bebeğiniz ne zaman ve nasıl doğacağını biliyor: buna güvenin. Anneliğiniz şimdiden kutlu olsun!


Evde Doğum Nasıl Yapılır? Riskleri ve Artıları Neler?



Evde doğumun popülaritesi yıllar geçtikçe artıyor. Her ne kadar kadınların büyük bir çoğunluğu hala tıbbi olanakların gelişmiş olduğu hastanelerde doğum yapmayı tercih etseler de doğumun insan bedeninin doğal bir aksiyonu olduğuna inananlar evde doğum yöntemini benimsiyorlar.

Peki evde doğum nasıl yapılır? Bunun ne tür riskleri ve faydaları var? Hadi, aklındaki soruları giderelim.

Evde doğum yapmak yasak mı?

Ülkemizde evde doğumun yasak olduğuna dair yaygın bir düşünce olduğu için bu konuda akla gelen ilk şeylerden biri, Türkiye’de evde doğum yasal mı, sorusu oluyor. Eğer gerekli tüm şartları yerine getirebiliyorsan kendi belirlediğin güvenli ortamda doğum yapman için hiçbir engel yok.

Ancak doğum konusundaki devlet politikaları kadınların hastanede doktor eşliğinde doğum yapması yönünde, sağlık sistemi de buna göre düzenlenmiş durumda. Direkt koyulmuş bir engel olmasa da izlenen genel politika evde doğumları bitirmek yönünde olduğu için doğumun sonrasında niçin evde doğum yaptığına dair soruşturma yapılıyor.

Son olarak doktorların evde doğuma katılmasının yasak olduğunu belirtelim. Bu durumda ebeler evde doğum yaptırabilir mi, diye merak edebilirsin. Evet, doğumunu bir ebeyle yapabilirsin. Bu konuda herhangi bir yasal engel yok.

Evde doğum yapmanın şartları neler?

Bir kadının evde planlı doğum yapabilmesi için pek çok kritere bakılıyor. Başlıca şartlar şunlar:

    Gebeliğin yolunda gitmiş olması,
    Sende ya da bebeğinde riskli bir durum olmaması,
    Acil durumda ulaşılacak hastanenin eve yakın olması,
    Doğuma katılacak ebenin doğum konusunda uzman olması,
    Ambulansın ve gidilecek hastanedeki ekibin kapıda hazır olması.

Eğer sen ve ebe bu kriterlere uyarsanız rahatlıkla evde doğum yapabilirsin.

Kadınlar neden evde doğum yapmak istiyor?


    Hastane korkusu,
    Tıbbi müdahaleler ve kişiye özel olmayan rutin prosedürler konusunda güvensizlik,
    Karar verme özgürlüğü,
    Evin doğum için hastaneden daha konforlu ve “güvenli bir alan” olması,
    Geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler, gibi faktörler evde doğumu istenilen bir seçenek haline getiriyor.


Evde doğum nasıl yapılır?

Evde doğum dünyanın pek çok yerinde tercih edilen bir yöntem, özellikle Hollanda’da epey yüksek bir oranı var. Sağlık sisteminin ve devlet politikalarının evde doğumu desteklediği şartlar altında evde doğum ideal bir seçenek olabiliyor ama ülkemizde böyle bir destek sağlanmamasından ötürü evde doğum biraz riskli bir durum.

Normal şartlarda planlı evde doğum hazırlığı yapılırken doğumun olacağı ev neredeyse bir doğumhane haline getiriliyor. Oksijen tüpü, suni sancı, serum, kesik ve dikiş ekipmanları ve yenidoğan canlandırma ekipmanlarına kadar evde doğum için gerekli malzemelerin her biri tedarik ediliyor. Ebelerin yanında mutlaka bir yardımcı ebe de oluyor.

Türkiye’de evde doğumu düşünen anne adaylarından biriysen bunu mutlaka doktorunla paylaşmalısın. Doktorun uygun görürse ve desteklerse evde doğum yapmak için planlamalar yapmaya başlayabilirsin.

    Öncelikle doğumu yapacak olan ebeyle görüşmen gerekiyor. Doğum sırasında yanında olacak olan ebeyi, tavsiyesini almak için doktorunla da görüşebilirsin.
    Doğumu yaptıracak ebeyi belirledikten sonra evde doğum yapacağın odanın hazırlanması gerekiyor. Bu hazırlığa 36. haftadan itibaren başlaman iyi olur.
    Odanın temizliği ve doğum sırasında ihtiyaç duyulacak malzemelerin yerleşimi sağlandıktan sonra doğumda gerekli olacak tıbbi malzemelerin ayarlanması gerekiyor.
    Tüm bu hazırlıkların arkasından artık iş büyük ölçüde sana ve ebeye düşüyor. Doğum esnasında meydana gelebilecek aksiliklere ve hastaneye gitme ihtimaline karşın doğum çantanı da önceden hazırlamayı ihmal etmemelisin.


Evde doğumun avantajları neler?

Elbette riskli yanları var ancak evde doğumun avantajları da yok değil. Evde doğum yapan kadın için neler daha pozitif, birlikte bakalım:

    Tanıdık ve alışıldık bir mekanda doğum yapacak olmak sana güven duygusu verir ve korkularını yok eder.
    Doğumdan sonraki ilk saatlerde evde olman bebeğinle uyumunu kolaylaştırır.
    Ev ortamı; güvenlik, rahatlık, mahremiyet ve özgürlük gibi ihtiyaçlarını karşılamak için çok daha elverişlidir.
    Sevdiğin müzik ve koku gibi unsurlarla kendine ekstra rahatlatıcı bir ortam sağlayabilirsin.
    İlaç veya tıbbi müdaheleye maruz kalmazsın (ekstrem durumlar dışında).
    En rahat ettiğin pozisyonu tercih edebilir, sık sık pozisyon değiştirebilirsin. Alışılmış doğum pozisyonları ve davranış şekillerine uymak zorunda değilsin.
    Bebeğinin karışma riski yok!
    Hastane doğumlarına kıyasla çok daha ucuz.
    Doğum sırasında eşin, annen, kız kardeşin ya da arkadaşın gibi pek çok kişiyle birlikte olabilirsin.
    Evde doğum sonrasında emzirme oranları daha yüksek.


Evde planlı doğum yapmak kimler için uygun değil?

    Yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,
    Bebeği prematüre doğma riski olanlar,
    Bir önceki doğumunda sezaryen yapanlar,
    İlk doğumunu yapacak olan 35+ kadınlar,
    Gebelik sırasında vajinal kanaması olanlar.

Yukarıdaki kriterlerden herhangi biri senin için söz konusuysa evde doğum yapman riskli ve kesinlikle önerilen bir durum değil.
Evde doğum ücreti ne kadar?

Evde doğum yaptıran kişiler ebelik eğitimlerinin yanı sıra doğumda anneyi rahatlatıcı her türlü teknik eğitimleri almış kişiler oluyorlar. Ebellik hizmetine doulalık hizmeti de eklenmiş oluyor. Fiyatların hizmet alacağın kişiye göre değişebileceğini belirtmekle birlikte, evde doğum ücretinin ortalama 2000-3000 TL kadar olduğunu söyleyebiliriz.

Bunları inceleyebilirsin: Anne Adayları İçin İstanbul’daki 12 Doula ve Doğuma Hazırlık Merkezi
Evde doğumda doğum raporunu kim verir?

Doğumunu yaptıran sağlık personelinin doğuma ait ilgili kayıt ve belgeleri 2 iş günü içerisinde bir formla birlikte İl Sağlık Müdürlüğüne teslim etmesi gerekiyor. Bun istinaden doğum raporu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenleniyor.

Doğum Çantası Hazırlama Rehberi

Bebeğine kavuşmadan önce yapman gereken bir şey var. Doğum çantası hazırlamak! Vaktinde ve özenle hazırlanan bir doğum çantasıyla hastanede çok rahat edecek ve hiçbir telaşa kapılmayacaksın. Doğum çantası hazırlama hakkında tüm bilgileri verdik.

Öncelikle sana bir doğum çantası listesi lazım, merak etme listen burada hazır. Hastane çantasında olması gerekenler neler ve ne zaman hazırlanmalı, senin için her şeyi anlattık. Hadi bakalım şimdi abartısız doğum çantası için hazırlık vakti.
Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı?

Doğum çantası hazırlama sürecine hamileliğin 32. haftasından itibaren başlayabilirsin. Bu da gebeliğin 8. ayına denk düşüyor. Bu zaman aralığında her an doğuma gidebilme ihtimalin olduğu için doğum çantan da hazır bulunmalı. Eğer ki ikiz gebelik ya da erken doğum ihtimalin söz konusuysa bu hazırlığı daha erkenden yapmalısın.
Doğum çantası nasıl hazırlanır?

Doğum çantası hazırlarken dikkat etmen gereken ilk şey, doğum yapacağın hastanenin sana sunduğu imkanlar. Bazı hastaneler anne ve bebeğe gerekli olan birtakım eşyaları karşılıyorlar. Bunların hangileri olduğunu öğrenerek çantanda eşya kalabalığı yaratmamış olursun.

Doğum sonrasında rahat etmek için bunları da atlama: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!

İşini kolaylaştırmak için anne ve yenidoğan bebek için iki ayrı doğum çantası listesi hazırladık.
Hastane çantası listesi

Bebek doğum çantasında olması gerekenler

Hastane valizi hazırlarken bebeğin için çok fazla giysi koyman gerekmiyor. Hastanede kalış süresi, doğum şekline göre değişir. Normal doğumda en fazla 2 gün, sezaryen doğumda ise en fazla 3 veya 4 gün hastanede kalmak gerekebilir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bir bebek hastane çantası nasıl hazırlanır, birlikte bakalım.
Bebek doğum çantası malzemeleri
3 takım hastane çıkışı kıyafeti (tulum, body, çorap, şapka, eldiven)
2 adet battaniye (mevsime uygun kalınlıkta)
Bebek bezi
Islak mendil veya pamuk
Pişik kremi ve nemlendirici krem
Bebek banyo havlusu
Hastane çıkışında kullanmak üzere araba koltuğu ya da bebek arabası

Hastane çıkış kıyafeti olarak, havaya göre üstüne giydireceğin bir giysi, bebek için yeterli. Yaz bebekleri için doğum çantası içerisine sadece ince bir üst ve şapka, ellerine eldiven ve alt bezi yeterli olacaktır. Kış bebekleri için doğum çantası içerisine ise klasik hastane çıkışı kıyafetlerinin yanı sıra üzerine örteceğin bir de battaniye gerek.

Anne hastane çantasında olması gerekenler

"Anne doğum çantası listesi nasıl olmalı?" sorunu cevaplayalım. Senin eşyaların doğum valizinde daha çok yer tutacak. Çantana özellikle gecelik koymanı öneriyoruz. Pijama yerine gecelik tercih etmeni tavsiye etmemizin sebebi; kullanımının kolay olması. Hem kanama gibi durumlarda hem de tuvalete giderken işini kolaylaştırır. Ayrıca bel çevreni sıkmaz, daha rahattır.

Emzirme kolaylığı sağlaması için önden açık veya askılı, ince veya kolay yıkanabilir, çabuk kuruyan gecelikler tercih edebilirsin. Bakalım anneye ait doğum çantası içinde neler olmalı?
Anne doğum çantası malzemeleri
Hastane evrakları
Emzirme rahatlığı için önden açılan 3 gecelik
Şal ya da sabahlık
Birkaç çift soket çorap ve terlik
Birkaç çift iç çamaşırı (Lohusa külotu veya bolca büyük külot olmalı.)
1-2 paket hijyenik kadın bağı (kanamalar için)
Kapaklı ve üstten açılan 2 adet emzirme sütyeni
Göğüs ucu kremi ve göğüs pedi
Emzirme yastığı
Diş fırçası ve diş macunu
Şampuan ve tarak
Annenin kendini iyi hissetmesi için kişisel bakım ürünleri (kokusuz deodorant, dudak nemlendiricisi, nemlendirici losyon)
Hastane çıkışı için rahat bir kıyafet

Doğum çantası hazırlama tek günde olacak bir şey değil. Hastaneye götürülecekler, alışveriş yaptıkça doğum çantasına eklenebilir. Aklına gelen diğer şeyleri, sanki seyahate gidiyormuş gibi düşünerek valizine ekle.

Temel malzemeleri sıraladıktan sonra, sana bir de doğum çantasına konulacaklar arasında ekstra malzemeler önerdik. Bunlar kesin olarak ihtiyacın olan malzemeler değil ama istersen ekleyebilirsin.
Doğum çantası ihtiyaç listesinde ekstra malzemeler
Hastane evrakları
Bebeğinin ilk anlarını çekmek için fotoğraf makinesi (ya da bir doğum fotoğrafçısı ile anlaş.)
Yanında kalacak kişiler için su ve atıştırmalık bisküvi
Son yapılan kan ve idrar tetkikleri
Senin ve ziyaretçilerinin duygularını yazacağı bir anı defteri
Eğer istersen makyaj malzemelerin (Genelde çekim yapanlar tercih ediyor.)
Doğum odası süsü ve kapı süslemeleri (Bir organizasyon şirketiyle de anlaşabilirsin.)
Doğum çantası listesi telefonunda olsun!

Her an elinin altında bulunsun, alışveriş yaparken kafan karışmasın diye bir de doğum çantası infografiği hazırladık. En ihtiyacın olacak şeyleri, bu infografikte bir arada bulabilirsin.

   


Kaynaklar :

anneysen.com/dogum/makale/dogum-sekli-evde-dogum_12029
Öner, Ayşe. Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı. İstanbul: Klan Yayıncılık, 2017.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)