Thread Rating:
  • 5 Vote(s) - 3.6 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çocuk Psikiyatri Doktoru, Pedagog ve Psikolog Kimdir? Pedagog Kontrolü Nedir?
#1
Oku-1 
   

Çocuk Psikiyatri Doktoru, Pedagog ve Psikolog Kimdir? Pedagog Kontrolü Nedir?

Pedagog Kimdir?

Bütün anne ve babalar; çocukları iyi beslensin, iyi okullara gitsin, iyi arkadaşları olsun ister. Aslına bakarsanız herşeyin en iyisi olması için ellerinden geleni yaparlar. Çocukların yaşam kalitesini belirleyen bu süreçte anne ve babalara destek olabilecek kişi, pedagogtur.

Eski Yunan’da zengin ailelerde birçok hizmetli bulunurdu. Hizmetlilerden biri çocukları korumak ve onlara eğitim veren öğretmene götürmekle görevliydi. Bu hizmetlilere paidagogos denilirdi. Pedagog kelimesi de buradan gelmektedir. Günümüzde pedagog, çocuk psikolojisi, eğitimi ve gelişimi üzerinde uzman olmuş kişilere denilmektedir. Pedagogların çocuklar üzerindeki en önemli rolü, ebeveynlerinin farkedemedikleri ya da önemsemedikleri semptomları belirleyerek, onları psikiyatriye yönlendirmesidir. Aynı zamanda bu süreçte çocuğa terapi desteği verirken, ailesini de bilinçlendirir. Çocuğun ailesiyle yaşadığı problemlerde ailesine rehberlik ederek çocuğun gelişimini kontrol altına alır.

Pedagog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuğunuzun psikolojisini emanet edeceğinizin pedagogu seçerken ilk yapmanız gereken, diplomasına ve aldığı eğitimlere bakmaktır. Bu şekilde, sıradan bir pedagog mu yoksa alanında yeterli bir pedagog mu olduğuna karar verebilirsiniz. Sadece günlük katıldıkları seminerlerden sertifika alan, diplomasını para karşılığında elde etmiş olan fakat kendini uzman pedagog diye tanıtan kişilere dikkat edin. Birkaç seansta çocuğunuzu tedavi edeceğini söyleyenlere inanmayın. Çünkü klinik ortamda çocuğunuzun psikolojisi değerlendirilmeden bu tür söylemlerde bulunulması doğru değildir. Hiçbir pedagog ya da psikolog çocukların yaşadıkları ruhsal bozuklukları tek başına tedavi edemez ve ilaç yazamaz. Böyle durumlarda pedagogunuzun psikiyatristiyle iş birliği içinde çalışmak zorunda olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Çoçuğunuzu yetiştirirken pedagoga gitmekten çekinmeyin. Etrafınızdakilerin çocuğunuzu problemli göreceği düşüncesinden kurtulun. “Çocuktur bu geçer.” gibi düşüncelere kapılmayın ve bu şekilde söyleyenlere aldırmayın. Unutmayın ki her anne ve baba farkında olmadan çocuğuna hatalı yaklaşımlarda bulunarak, psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak erken farkedilecek sorunlar ileride ortaya çıkacak problemlerin önüne geçer. Çocuğunuzun gelişimini destekleyerek sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirebilirsiniz.

Aras’ın Pedagog Kontrolü


Uzun zamandır evimizde Aras’ın huysuzluğu baş roldeydi. Artık hem ben hemde o işin içinden çıkamaz olmuştuk. Bende tahammül kalmamıştı ve bir gün ailemizle toplandığımız gün sinir krizi geçirmemle artık bir uzmana görünmekte fayda olabileceğine karar verip hemen bir psikiyatr araştırmasıyla çocuk ve ergen psikoloğu Esra Bulanık’a randevu alıp gittik.

Detaylı bir şekilde sohbetimizi size anlatmak istiyorum;

Doktorun önünde iki sayfalık bir kağıt vardı. Öncelikle  Aras’ın adını, yaşını, doğum şeklini sordu. Daha sonra benim ve eşimin yaşlarımızı, öğrenim durumumuzu, mesleğimizi sorup ailemizde ve Aras’ta herhangi bir hastalık olup olmadığını sordu. Notları alınca şikayetimizin ne olduğunu sordu ve anlattık. Açıkçası ilk gittiğimde kafamdaki soru işaretleri yanıtlarını bulmadı, yani pek bir sonuç alamadık. Esra hanım bizi perşembe günü (18 Eylül 2014) pedagog gözetiminde “Denver Testi” denilen diğer adı gelişim testine yönlendirdi. Ve şunu söyleyebilirim ki, bu Denver Testini her anne babanın çocuklarına mutlaka yaptırması gerekiyor.

İki gün bekledikten sonra Çocuk Gelişimi Uzmanı Buket Akın’a doğru yola koyulduk. Araştırdığımız kadarıyla nasıl bir test ile karşı karşıya kalacağımızı biliyorduk. Yine sorularla başladık konuşmaya. “Şikayetiniz nedir?” diye sordu ve huysuzluğunu anlattım doktora, oda “Aras’ın kaç aylık olduğunu” sordu ve “normal” dedi.

Kısaca bana sorduğu sorular şu yönde oldu;

Kullandığı kelimeleri, Ce ee oyununu biliyor mu?, Siz ev işi yaptığınızda sizi taklit ediyor mu?, Seslendiğinizde bakıyor mu? Vs. gibi. Daha sonra küçük bir çanta çıkartıp Aras’a “sandalyeye yanıma oturur musun?” dedi ve Aras’ta oturdu. Kare şeklinde ve değişik renklerde küpler çıkardı ve Aras’tan üst üste dizmesini istedi düzgün bir şekilde üst üste koydu ve babasıyla hayretle izledik çünkü, biz bu tarz sorular sorduğumuzda canı istemedikçe yapmıyor. Daha sonra çantadan bardak çıkardı ve küpleri içine atmasını söyledi onuda eksiksiz yaptı. Ufak bir şişe ve bir adet siyah kuru üzümü şişenin içine atıp Aras’tan üzümü çıkarmasını istedi onuda yaptı. Ufak bir et bebek çıkartıp Aras’tan bebeğin burnunu ve gözünü göstermesini istedi ve Aras orada tıkandı yapamadı. Tenis topuyla oynadılar. Zıpladılar ve kovalamaca oynadılar. Tek sorunumuz bebekteki duyu organlarını gösterememesi oldu. Çığlık atmasının sebebi konuşup derdini anlatamadığı için o şekilde ifade ediyor kendini dedi ve onunla sürekli oyun oynamamız gerektiğini söyledi.

Birkaç tavsiyede bulundu; yere örtü serip ufak kaplar ve kaşıkla bulgur,nohut gibi şeyleri bir kaptan bir kaba aktarma oyunu oynayabileceğimizi söyledi. Veya yine bir kaba su doldurup kaşıkla diğer kaba su aktarabilirsiniz gibi örnekler verdi.
Tam gün kreş için henüz erken olsa da yarım gün oyun gruplarına gönderebileceğimizi ve eğer okula adapte olup severek gidiyorsa 2,5 yaşında tam güne çıkarabileceğimizi söyledi. Her şeyden önemlisi televizyonu hayatımızdan çıkarmamız gerektiğini söyledi, bu çocuklarda konuşma geriliği, sosyalleşememe ve algı eksikliğine yol açıyormuş. Test bitiminde dosyamıza sonucu ekleyip 3 ay sonra tekrar görüşüp gözlemleyelim dedi ve ayrıldık.

Gerçekten bunca zaman boşuna beklemiş ve sinir krizlerine girmişim. Çok şükür Aras’ta ciddi bir sorun yok sadece biraz fazla ilgi bekliyor. Gereken bütün ilgiyi vermeye hazırız. Tüm anne babanın mutlaka gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Huysuz çocuklara nasıl yaklaşmak gerektiği hakkında çok faydalı bilgiler veriyorlar. Biz artık televizyonu hayatımızdan yemek saatleri dışında çıkardık. Onun yerine bol bol vakit geçiriyoruz ve parka gidiyoruz. Bu aralar parmağıyla bazı nesneleri gösteriyor ve bende en ince ayrıntısına kadar ne olduklarını anlatıyorum. Hastane dönüşünün ertesinde bay bay yapmayı bile öğrendi

Çocuğum konuşamıyor, geç öğreniyor gibi şeylere takılmayın sevgili anneler, her çocuğun kendine özgü bir kapasitesi ve algılama gücü vardır. Veya ailenizden birinde genetik bir huyda olabilir. Eğer ayına göre belli hareketler yapmıyor, sesler çıkartamıyor ve kelimeler söylemiyorsa o zaman ciddiye alıp bir uzmana danışmakta fayda var.  Azıcık sabır ve bir uzman yardımıyla bunun üstesinden gelmek çok basit.

Sağlıklı ve mutlu günler…
Sevgiler





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)