Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 2.83 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeftalinin Faydaları Nedir?
#1
Oku-1 
   

Tüylü ve Lezzetli Şeftali

Şeftali ağaçları ılıman iklimlerde yetişir. Yaklaşık 30 senelik ömre sahip olan şeftali fidanları 2-3 metreye ulaşabilir. Etli ve sulu bir meyve olan şeftali kendine has aroması ve kokusu ile olduğu kadar tüylü bir meyve olması ile de ünlüdür.

Tek çekirdeğe sahip olan meyve, kendi çekirdeğinden rahatlıkla yetiştirilebilir. Şeftali çekirdeği ve kabuğu birçok bölgede yakıt olarak kullanılır. Ayrıca şeftali çekirdeğinin iç kısmı hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Meyvenin bol sulu olması meyve suyu üretimi için de ideal bir seçenektir.

Türkiye’de elmadan sonra en çok tarımı yapılan meyvelerden biri olan şeftali yaz meyvesi olarak bilinmesine karşın, her mevsim yetiştirilmeye müsait yapısından dolayı tezgâhlarda her zaman rastlanabilir.

Ülkemizde özellikle Bursa ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen meyvenin ekonomik değeri yüksektir. Haziran ayından itibaren yaz mevsiminin sonuna kadar taze olarak dalından kopartılıp yenebilen şeftali dayanıksız bir meyvedir. Uzun süre saklanabilmesi için işlem görmesi gerekir. Kış aylarında şeftaliden hazırlanan komposto, reçel, meyve suyu ve marmelatlar tüketilebilir.

Şeftali Çeşitleri Nelerdir?

Şeftali özellikleri göz önüne alındığında, tüylü ve tüysüz olmak üzere 2 temel gruba ayrılır.

Görünümleri birbirine benzer olmasına rağmen farklı tek bir özelliği ile bile çeşitlere ayrılan şeftalilerin genel özelliği etli, hoş kokulu ve tüylü olmalarıdır. Türkiye’de yaklaşık olarak 64 adet şeftali çeşidi mevcuttur. Eti çekirdeğinden ayrılan yarma türü şeftali en çok beğenilen şeftali türlerinin başını çeker.

    Akdeniz’de yetişen flordasun şeftalisi, verimliliği ile dikkat çeker.
    Akdeniz Bölgesinde yer alan diğer şeftali çeşitleri ise early red ve early amberdir. Bu şeftali çeşitleri sarı renkleri ve sulu olmaları nedeniyle tercih edilir.
    Nektarin adı verilen ve tüylü olduğu için kabuklu şeftali yiyemeyenlerin seçeneği olan şeftali çeşidi, biraz daha sert yapılıdır ancak lezzeti mükemmeldir.
    Diğer şeftali çeşitleri ise tastired, caldesi85, sun gold caldesi, big top, adriana, super red, silver king, sweet lady, Venüs, rich lady, Vista rich, spring bela, spring lady, francoise, spring crest, royal glory, symphonie, elegant lady olarak sayılabilir.

Şeftali fiyatları çeşidine göre farklılık gösterir.

Şeftali Nasıl Kurutulur?

Mevsiminde tazeliği ve tüm lezzetiyle sofralarımıza konuk olan şeftali, kış aylarında da özlenen bir meyve. Şeftali keyfini tüm aylarda yaşamanın en pratik ve lezzetli yolu ise kurutmak. Katkı maddesi kullanmadan en doğal şekilde şeftali kurutmanın üç yolu var:

    Güneşte,
    İpte,
    Fırında kurutma.

Her üç kurutma yönteminde de şeftalileri yıkayıp, kabuklarını soymadan çekirdeklerini çıkararak ince ince dilimleyin.

Güneşte kurutma için, kuru bir tepsi üzerine pamuklu bir bez ya da fırın kâğıdı serin. Dilimlediğiniz şeftalileri aralıklı olarak dizip güneşe bırakın. Tamamı kuruyuncaya kadar şeftalileri alt üst edin. Kuruttuğunuz şeftalileri cam bir kavanoza alarak hava almayacak şekilde sıkıca kapatın
İpte şeftali kurutmak için, dilimlediğiniz şeftalileri iğne ve iplik yardımıyla biraz aralık bırakarak dizin. Dilimlediğiniz şeftalili ipleri güneşe asın ve tamamı kuruyuncaya kadar ipten almayın. Kuruma işlemi tamamlanınca ipten çıkararak cam kavanoza alın.
Fırında şeftali kurutma için, dilimlediğiniz şeftalileri fırın tepsine dizin. Fırınınızı 60-70 dereceye ayarlayarak 1-2 saat aralıklarla şeftalileri ters yüz edin.

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Lezzeti ile büyüleyen şeftali hastalıkları tedavi edici yönleriyle de sağlımızı koruyucu etki gösterir.

• Yüksek oranda potasyum içeren şeftali, sinir iletimi ve hücre fonksiyonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlar. Kalp krizi riskini en aza indirger.
• İçeriğinde yer alan fenol bileşiklerin antitümör özelliği vücut hücrelerini kansere karşı korur. Özellikle akciğer, kolon ve göğüs kanseri oluşumunu engeller. Kemoterapi sonrası dönemde oluşan rahatsızlıkları minimuma indirger.
• Yüksek C vitamini, antioksidan ve beta karoten içeriği vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda cildi besleyerek canlandırır. Şeftali cilde faydaları nedeniyle de cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Şeftali maskesi ile cildiniz daha pürüzsüz ve canlı bir hale gelir.
• Şeftalideki beta karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve görme fonksiyonuna olumlu katkı sağlar. Katarakt gelişimini önler ve retinada yaşa bağlı olarak oluşan hastalık risklerinden korur.
• Karaciğer ve böbreklerde oluşan zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Şeftali detoks suyu özellikle doğu kültüründe yaygın olarak kullanılır.
• Sıklıkla sorulan şeftali zayıflatır mı, şeftali şekeri yükseltir mi sorularının cevabı şeftalinin faydalarında gizlidir. Şeftali şeker oranı yüksek bir meyvedir. Ancak şeftalideki şeker doğal meyve şekeri olduğu için kan şekerini yükseltmez. Düşük glisemik indekse sahip olan kilo vermeye yardımcı olur.

Şeftali yazın en çok tüketilen tatlı ve bol sulu meyvesidir. Fakat şeftalinin susuzluk giderici ve serinletici olma özelliğinin dışında daha bilinmeyen bir çok faydası var. İşte şeftalinin faydaları.

-Karaciğer ve safra kesesi faaliyetlerini düzene sokmaya yardımcı olur.

-Yiyeceğimiz bir şeftali bizim vücudumuzun günlük A vitamini ihtiyacımızn 1/4 ünü karşılar.

-Şeftaliyi kabuklu yemek çok daha faydalıdır. Çünkü posası ve lifleri kabauk veya kabuğa yakın noktalardadır.

-Tüylü bir meyve olduğu için duru suyla ve ovalayarak yıkamak daha faydalıdır.

-İdrar söktürücü etkisi vardır.

-Tatlı bir meyve olmasına rağmen enerji yoğunluğu az olduğu için rejimlerde kullanılabilir

-Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.

-Böbrek taşlarını eritir düşmesinde kolaylık sağlar.

-Kabızlığa iyi gelir.

Şeftali Kaç Kalori? Besin Değeri Nedir?

Şeftali vitamin ve mineral yönünden zengindir. İçeriğinde yer alan A vitamini sağlıklı gözler için faydalıdır. Toksin arındırıcı özelliği olan C vitamini yüksek oranda bulunur. Cilt sağlığını koruyucu özelliği ile bilinen E vitamini ve kemik sağlığını koruyucu K vitamini içeren şeftali, B6, riboflovin, niasin, folik asit, tiamin ve pantotenik asit açısından da zengindir. Orta boy bir şeftali yaklaşık 330 miligram potasyum ve 3 gram lif içerir. Bu minerale ek olarak şeftali de kalsiyum, semir, manganez, çinko, bakır, fosfor ve magnezyum gibi vücut fonksiyonları için önemli mineraller bulunur.

Tüylü olduğundan dolayı bazı insanlar tarafından tüketilmeyen şeftalinin kabuğu da etli kısmı kadar faydalıdır. Hem etli kısmında hem de kabuğunda antioksidan bileşikler içeren şeftali, vücudumuzu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Şeftali kabızlık yapar mı, şeftali ishal yapar mı sorularının cevabı ise şeftalinin lif içeriğinde gizlidir. Yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı bir sindirim sistemini destekleyen şeftali kabızlığı önleyerek bağırsak çalışmalarını düzenler. Gelelim en çok sorulan 1 şeftali kaç kalori sorusunun cevabına: 1 orta boy şeftali yaklaşık 17 gram karbonhidrat içerir yani yaklaşık 75 kaloridir.

Şeftali Zararları Nelerdir?

    Sindirim sistemini hızlandıran şeftali kabızlık sorununu çözebilir ancak fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir.
    Yüksek potasyum içeriğine sahip olan meyve aşırı tüketildiğinde böbreklerin yükünü artırır. Aşırı tüketimi böbreklere zarar verebilir.
    Aşırı şeftali tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
    Şeftali K vitamini açısından zengin bir meyvedir. Aşırı tüketimi K vitamini alımını artırır, K vitamini yüksekliği hamile kadınlarda kanama riskini artırır.
    Şeftali kabuğunda yer alan tüyler hamile kadınların boğazını tahriş edebilir. Ayrıca kabuğu boğazı kaşındırır. Gebelik döneminde şeftali alerjisi nedeniyle tüketimine dikkat edilmelidir.
    Şeftalinin aroması ve yumuşak bir meyve olması böceklerin ilgisini çeker. Bu yüzden şeftali üretiminde zirai ilaç kullanımı fazla olur. Bu durum pestisit kalıntısını artırır. İyice yıkanmadan tüketilmesi mide bulantısı, ishal, karın ağrısı ve hatta zehirlenmeye yol açabilir.
    Şeftali çekirdeği zehirlidir, yendiğinde zararlı etki yaratabilir.
    Şeftali yaprağı da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Uzun süre şeftali çayı kullanımı zehirleyici etki yaratabilir.

Pratik Şeftali Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

    4 kilo şeftali
    2 kilo Şeker
    1 yemek kaşığı limon suyu
    1 tatlı kaşığı tereyağ veya margarin

Pratik Şeftali Reçeli Tarifi Yapılışı


    Çok aşırı yumuşak olmayan orta sertlikteki şeftaliler soyulup ortadan ikiye kesilip dilim dilim kesilir, sonra dilimler küp küp doğranır.
    Üzerine şeker ilave edilir ve 1 gece kendi öz suyunu salması beklenir.
    Suyunu salmış reçel olmaya hazır olan arkadaşlar bir tur karıştırılıp orta ateşe konur.
    Kaynamaya başlayınca biraz altı kısılır ve ara ara karıştırarak kapağı açık pişirmeye bırakılır.
    30-40 dakika sonra tereyağ ilave edip 10 dakika kaynatılır.
    Limon suyu konulup 10 dakika daha kaynatılır.
    Olup olmadığı zaten kıvamından belli oluyor dinlenince biraz daha yoğunlaşıyor o sebeple suyunu fazla çekmesine gerek yok. Hazır olunca sıcak halde temiz ve kuru kavanozlara pay edilip yeni kapak ile kapatılıp ters çevrilir soğuyana kadar 1 gün ters şekilde bekletilir.
    Sonra serin kuru kiler ortamında uzun süre saklanır. İşte hepsi bu kadar

    AFİYET OLSUN


Şeker eklenip 1 gece kendi suyunu salana kadar bekletilirse kendi öz suyunu saldığı için daha lezzetli olur ekstra su eklemesine gerek kalmaz tam kıvamında olur.
Zaten piştikten sonra malzeme azalacağı için 2 kilodan az malzeme ile reçel yapmamanızı tavsiye ederim. Hem ne kadar çok malzeme ile yapılırsa o kadar su salacağı için reçelin suyu kıvamı tam yerinde olur az gelmez ve ağdalanmış şekilde olmaz.
Normalde reçele 1 kilo meyve için 1 kilo şeker konulur. Tercih meselesidir ama 1 kilo meyvenin kabuğu çekirdekleri çıktığı vakit bayağı azaldığı için ve pişince de yarı yarıya azaldığını hesaba katarsak 1 kilo meyve için yarım kilo şeker tam gelecektir. Baymayan tam kıvamında reçel olacaktır.
Çekirdek kısmındaki kırmızı kısmı Püsküllü yeri biraz kesilir. O kısmı kestiğiniz takdirde rengi koyu değil berrak turuncu olur.
Terayağ veya margarin köpüğünü söndürür köpüksüz berrak olmasını sağlar.
Limon tuzu veya limon suyu küflenmesini önler uzun süre bozulmadan durmasını sağlar.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)